zmija
Foto: Printscreen/Foto: RINA / ilustracija

Oaza Višnjice, pešačka zona i mesto sa koga puca pogled na Dunav poznati pod imenom "Glinara" postaće, na predlog Grada, zaštićeno stanište treće kategorije. Odluka o tome naći će se na dnevnom redu današnje sednice Skupštine grada.

Proceduru za dobijanje povlašćenog statusa ovog područja pokrenuo je Sekretarijat za zaštitu životne sredine krajem prošle godine, javljaju "Večernje novosti".

U obrazloženju odluke navodi se mišljenje stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode o "Glinari", koja se nalazi na Paliluli, oko sedam kilometara od centra i predstavlja zonu očuvanih prirodnih vrednosti - flore, faune sa 53 vrste biljaka (šest zaštićenih), 65 vrsta insekata (11 zaštićenih), po sedam vrsta gmizavaca i vodozemaca koji su svi zaštićeni, kao i 55 vrsta ptica, od kojih su čak 53 pod zaštitom.

- Izdvajaju se tri strogo zaštićene vrste ptica: pčelarica (Merops apiaster), bregunica (Riparia riparia) i crna čiopa (Apus apus), koje se gnezde u lesnim odsecima u severnom delu zaštićenog područja. Dodatnu vrednost predstavlja herpetofauna. Od sedam vrsta gmizavaca, četiri su zmije i to - eskulapov i stepski smuk, ribarica i belouška. Fauna isnsekata obuhvata 65 vrsta iz redova pravokrilaca, leptira, tvrdikrilaca i mrežokrilaca. Četiri vrste imaju međunarodnu zaštitu, odnosno nalaze se na prilozima Bernske konvecnije i Direktive o staništima - navodi se u studiji.

U režimu trećeg stepena zaštite zabranjuje se kretanje posetilaca i bilo kog tipa vozila u zoni od najmanje 200 metara od vertikalnog odseka sa rupama u kojima se gnezde ptice od 25. aprila do 25. jula. Takođe, nije dozvoljeno iskopavanje i korišćenje lesa, postavljanje privremnih objekata, izradnja vikendica, solarnih panela, industrijskih objekata, sportskih kompleksa. Nije dozvoljeno ni paljenje vatre.

U poslednjih trideset godina u prestonici je proglašeno 45 spomenika prirode, tri predela izuzetnih odlika i tri staništa. Uskoro bi ovu "titulu" trebalo da ponese i "Glinara", zelena oaza Višnjice, pešačka zona i mesto sa koga puca prelep pogled na Dunav i grad.

- Radi dostizanja plana da tri procenta od ukupne površine prestonice bude pod zaštitom, urađena je valorizacija područja Stepin lug, Šuplja stena, Gročanska ada i Bela reka - Ripanj.

(Večernje Novosti)

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading