promo
Foto: Promo/Promo

Značaj ovog groblja u međunarodnim okvirima je još jednom potvrđen u septembru 2022. godine, kada je JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, odnosno Novom groblju pripala izuzetna čast da bude domaćin Godišnje konferencije Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope. Novo groblje u Beogradu, kao članica Evropske rute grobalja osnovane od strane Saveta Evrope, našlo je i svoje zasluženo mesto među osam puteva kulture u Republici Srbiji.

U poslednjih desetak godina organizuje se stručno vođenje tematskih tura koje su vremenom privukle pažnju šire javnosti od pojedinaca, preko raznih udruženja, gradskih i republičkih insititucija kulture, pa sve  do medija. Stvarali su perom i dušom – priča o pesnicima i književnicima; Veliki ljudi široke duše - priča o dobrotvorima i zadužbinarima; Satkane od duše i uma - priča o znamenitim Srpkinjama; Velike ljubavi srpskih velikana; Portreti srpskih diplomata i državnika –zlatno doba srpske diplomatije; Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata; Priče o žiteljima starog Beograda; Blistavi umovi  Srbije - Velikani srpske nauke; Bardovi srpskog glumišta; Otadžbina se brani srcem - Heroji i heroine velikih ratova; Tragom stranaca na Novom groblju, su intrigantne priče koje već čitavu deceniju zaokupljaju pažnju naših sugrđana.

NOVA SEZONA VOĐENIH TEMATSKIH OBILAZAKA NOVOG GROBLJA

Nastavljajući decenijsku tradiciju vođenih tematskih obilazaka Novog groblja, u godini kada se obeležava dvadeset godina od kako je Novo groblje u Beogradu postalo članica Udruženja kutlturno značajnih grobalja Evrope, a periodu trajanja manifestacije Dani Evropske Baštine, otvara se jesenja sezona tematskih obilazaka Novog groblja. Nova sezona počinje u  nedelju 22. septembra 2024. godine u 11 časova, vođenim obilaskom pod nazivom  „Satkane od duše i uma – tragom znamenitih Srpkinja“. Sada već tradicionalnom šetnjom posvećenom znamenitim Srpkinjama sahranjenim na prostoru Novog groblja, setićemo se svih onih žena koje su hrabro menjale svoju životnu sudbinu i sa njom sudbinu svoje sredine. Priča je posvećena svim ženama koje su pomerale granice i učinile prvi korak u neizvesno. Oblilazak traje 120 minuta, a mesto okupljanja je na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50). Vodi i priča dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti. Sugrađani se mogu interesovati na: info@beogradskagroblja.rs. Prijave nisu potrebne.

ZANIMLJIVOSTI „MUZEJA NA OTVORENOM“:

-Žena za koju se gorovorilo „da se u Srbiji reč njena reč ceni odmah posle Mitropolitove“ - Na Novom groblju je sahranjena i upravnica Više ženske škole u Beogradu  Katarina Milovuk, koja je na čelu ove ustanove bila od njenog osnivanja 1863, pa sve do 1893. godine – punih trideset godina. Ova žena o kojoj se danas nažalost malo zna, prokrčila je put novoj, ženskoj intelektualnoj eliti, koja će se svrstati u prve redove borbe za prava žena u patrijarhalnoj Srbiji. Iz njene škole izašle su između ostalih, novinarka Maga Magazinović, slikarka Nadežda Petrović, glumica Milka Grgurova, kao i buduća srpska kraljica Draga Mašin. Priča se da je kralj Milan u šali govorio kako u Srbiji nije retkost imati dve tašte i da je „Milovukovica“ neosporna duhovna svekrva i tašta u stotinama kuća.
-U smrt za drugoga – ovako glasi natpis na porodičnoj  grobnici istoričara Jovana Tomića, a posvećen je njegovoj ćerki Nadi Tomić, studentkinji medicine, koja je 1922. godine izgubila život pokušavajući da spase malog davljenika na Ženevskom jezeru. Radi se o jedinom spomeniku čiju izgradnju je finansirao Međunarodni crveni krst, kao priznanje za neizmernu hrabrost i požrtvovanje, ove mlade srpkinje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading