Deveti talas korone
Foto: Alo/Foto Alo, ilustracija


Nova hibridna varijanta prethodno otkrivenih podvarijanti omikrona, KS.1.1 i KP.3.3, identifikovana je kao XEC, izaziva zabrinutost među naučnicima zbog njenog brzog širenja Evropom, Severnom Amerikom i Azijom. Erik Topol, direktor Instituta za prevođenje istraživanja Scripps, upozorio je da bi XEC varijanta mogla postati dominantni soj u bliskoj budućnosti.

Početno prijavljena u Berlinu u junu, XEC varijanta je brzo počela da se širi preko kontinenata. Analizirajući podatke, Majk Honey, analitičar podataka o Covidu, istakao je brzo širenje XEC varijante u Evropi, Severnoj Americi i Aziji. U avgustu, Slovenija je doživela visoku stopu infekcije sa preko 10% uzoraka Covid-a koji sadrže XEC varijantu.

XEC varijanta je hibrid prethodno identifikovanih podvarijanti omikrona, KS.1.1 i KP.3.3. KS.1.1, takođe poznata kao FLiRT varijanta, karakteriše mutacija u proteini bodlje, posebno uključujući promene fenilalanina (F) u leucin (L) i arginina (R) u treonin (T). S druge strane, KP.3.3 podvarijanta, kategorisana kao FLuQE, uključuje mutaciju glutamina (Q) u glutaminsku kiselinu (E) u proteinu bodlje, što dovodi do efikasnijeg vezivanja za ljudske ćelije.

XEC varijanta je otkrivena u preko 500 uzoraka iz 27 zemalja, uključujući Poljsku, Norvešku, Luksemburg, Ukrajinu, Portugal i Kinu. Značajno je porastao broj otkrivenih varijanti u Danskoj, Nemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Holandiji. Stručnjaci predviđaju da će XEC varijanta sada dominirati nad prethodno poznatim podvarijantama omikrona.

Simptomi povezani sa XEC varijantom su slični kao kod prethodnih varijanti Covid-a, uključujući groznicu, bolno grlo, kašalj, gubitak mirisa, gubitak apetita i bolove u telu. Međutim, stručnjaci ističu da postojeće vakcine i dodatne doze vakcina trebaju pružiti dovoljnu zaštitu od teške bolesti i hospitalizacije izazvane XEC varijantom.


Uprkos prisustvu XEC varijante, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u Sjedinjenim Državama nastavljaju da savetuju javnost da održava ličnu higijenu i provodi što više vremena napolju kako bi se minimizirao rizik od prenosa.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading