Poplave u Beču
Foto: AP/Foto:AP

U Austriji je zbog obilnih padavina proglašeno vanredno stanje u nekoliko regiona.

 Operativni centri su proglasili više desetina opština za područje katastrofe. Posebno je kritična situacija u Beču, gde se izlio kanal Dunava i reka Vin, što je dovelo do hitne evakuacije stanovnika.

austrija

Profimedia

 

Biljana Kosović, Srpkinja iz Beča, u "Jutro na Blic" uključila se sa najnovijim informacijama i detaljno opisala kakva je situacija trenutno.

- Trenutno u Beču već četvrti dan neprestano pada kiša. Najviše je pogođena Donja Austrija kada pričamo o celoj državi. U Beču je posebno kritična situacija u 14. oblasti, Penzing, gde se juče izlila reka Vin. Spasilačke službe i komunalne ekipe su reagovale čamcima i evakuisale ljude iz ugroženih područja - kaže Biljana.

Pored kiše, vetar stalno duva, dostiže brzinu i do 100 kilometara na čas u određenim momentima. Na planinama vetar dostiže i do 125 kilometara na čas, uz jak sneg koji je za 24 časa dosegao visinu od jednog metra. Mediji objavljuju fotografije poplavljenih kuća, posebno u Beču i Donjoj Austriji, ističe Biljana.

austrija

Profimedia

 

Metro zatvoren, službe konstantno rade

Napominje da je deo metroa u Beču zatvoren, kao i da su na snazi službe koje konstantno rade.

- Da, tačno je. Zatvorene su određene linije metroa, tačnije linije U6 i U4, ali samo na delovima gde je poplavljeno i gde je voda prodrla do stanica. Na snazi su službe koje konstantno rade, uz pomoć velikog broja dobrovoljaca koji postavljaju barikade, nasipe i džakove sa peskom kako bi sprečili dalje prodiranje vode - kaže Biljana.

Napominje da se na ugroženim područjima apeluje na stanovništvo da ne izlaze iz kuća bez preke potrebe. Škole rade samo u delovima gde đaci mogu bezbedno da dođu do njih.

- Gradonačelnik Beča je juče proglasio vanredno stanje u ugroženim područjima i apelovao na građane da ostanu u svojim domovima. Ljudi su, mogu reći, prilično uplašeni s obzirom da kiša konstantno pada, a vetar dostiže velike brzine. To otežava prohodnost i svakodnevni život. Ipak, nadamo se lepšem vremenu, jer prognoze najavljuju prestanak padavina i smirivanje vetra od sutra, što će olakšati situaciju - kaže Biljana.

Ciklon Boris nastavlja da prouzrokuje ozbiljne probleme širom Evrope, posebno u Austriji, gde su proglašena vanredna stanja, zatvorene metro linije i evakuisani stanovnici. Svakodnevni život je znatno otežan, ali se građani nadaju da će se vreme uskoro stabilizovati.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading