bolnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Doktorka Sanja Medenica iz Instituta za javno zdravlje rekla je da imaju još jedan prijavljen slučaj zaraze kju groznicom kod stanovništva.

- Infektivna klinika nam je prijavila slučaj. Reč je o pacijentu pacijentu koji ima 51. godinu, a epidemiološko ispitivanje u toku - kazala je ona u Bojama jutra na TV Vijesti.

Dodaje da pacijent nije naveo kontakt sa oboljelim životinjama, a ranije su prijavljena dva slučaja zaraze u Danilovgradu.

Očekuje li se širenje infekcije

- Možemo očekivati nove slučajeve, naročito kod osoba koje su najrizičnije, odnosno koje su bile u kontaktu sa obolelim životinjama - rekla je Medenica.

Kazala je da Institut trenutno vrši epidemiološki nadzor nad 28 osoba.

- Mislim da je 14 osoba trenutno u epidemiološkom nadzoru za Nikšić, naša koleginica iz Nikšića to radi, imamo takođe neke uzorke koji su poslati Institutu na testiranje - dodala je.

Rekla je da je osnovna mera prevencije da se mleko pasterizuje i prokuvava i da se svi mlečni proizvodi pripremaju od pasterizovanog mleka.

Đaković: Tražićemo pomoć Vlade

Meštani iz nikšićke i danilovgradske opštine proteklih dana su protestovali zbog lokacija na kojima su eutanazirane životinje zakopavane ili je to bilo predviđeno.

Vladimir Đaković, direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, kaže da bi iskopavanje životinja bilo mnogo opasnije nego ono što je već učinjeno.

- Mi ćemo ići informacijom prema Vladi, da tražimo pomoć, da nam pomogne da se odredi jedna ili više lokacija u Crnoj Gori, koja će biti obavezujuća, jer ovo više nije rešenje - naveo je on.

Đaković je rekao da u Nikšiću ima više od 20 životinja koje će biti eutanazirane, a u Danilovgradu još devet.

- Do jučerašnjeg dana smo eutanazirali 103 PCR pozitivnih krava. Ne isključujem mogućnost da će do 200 doći ta cifra do kraja, ili možda premašiti taj broj - dodao je.

Koliko je hrana bezbedna

Osvrnuo se i na bezbednost hrane.

- Mleko koje prođe termičku obradu, a sve mlekare u Crnoj Gori termički obrađuju mleko, apsolutno je bezbedno za ljudsku upotrebu. Takođe, trenutno nije zabeleženo nijedno gazdinstvo koje proizvodi sir, a da bilo koje grlo ima kju groznicu - istakao je.

Đaković je rekao da će ove ili naredne sedmice početi isplata štete gazdinstvima koja su prva bila pogođena zarazom. Smatra da je situacija trenutno pod kontrolom.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading