Električno brojilo
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Komnenić je sa Savetovanja CIRED Srbija istakla da su pametna brojila prvo ugrađivana tamo gde su najveći protoci električne energije, to su indirektna merna mesta, direktna i poluindirektna, a stara brojila za korisnike iz široke potrošnje menjana su pametnim brojilima u Novom Sadu i Beogradu.

- Ovaj projekat je koštao 110 miliona evra i finansiran je iz donacija EU. Mi projekat nastavljamo dalje. Od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) imamo kredit od 40 miliona evra za ugradnju 200.000 brojila i od Evropske investicione banke kredit od 80 miliona evra za ugradnju još 400.000 pametnih brojila- istakla je Komnenić.

Plan je da završetkom te tri faze uz pomoć sredstava EU, EBRD i EIB na mreži u Srbiji bude oko 30 odsto pametnih brojila. Građani će tek videti koristi od pametnih brojila jer će imati bolji uvid u potrošnju i moći lakše da štede energiju. EDS će nastaviti sa ovim projektom do ispunjenja cilja od 80 odsto pametnih brojila u mreži do kraja decenije.

Pored modernizacije, automatizacije i digitalizacije, EDS intenzivno radi i na održavanju mreže koje osigurava pouzdano snabdevanje električnom energijom i u ekstremnim uslovima.

- Svakodnevno se radi na preventivnom održavanju i Elektrodistribucija Srbije je spremna za predstojeću zimu. Mi smo u protekle dve godine uložili 50 miliona evra u rekonstrukciju niskonaponske mreže, posebno u područjima koja su bila ugrožena snegom, a to je distributivno područje Kraljeva, Kragujevca i Niša. Zamenili smo 34.000 drvenih stubova betonskim stubovima i rekonstruisali 2.500 kilometara nadzemne mreže. Izgradili smo i obnovili veliki broj novih trafostanica, a u sklopu priprema za zimu je i orezivanje rastinja na trasama dalekovoda – rekla je Komnenić.

Govoreći o pitanju priključenja novih korisnika na distributivnu mrežu Komnenić je rekla da sada priključenje legalnih objekata ide preko CEOP-a da je trenutno samo 50 nerešenih predmeta kod EDS kao obrađivača.

- Formirali smo sektor za kontrolu rada i nadamo se da će u narednom periodu priključenje biti i mnogo brže. Recimo da smo u proteklih osam meseci priključili oko 60.000 korisnika – rekla je Komnenić. – Za priključenja nelegalnih objekta dobili smo obaveštenja od opština za 30.000 takvih potrošača, međutim, samo njih 6.000 je platilo priključak, a 5.000 smo priključili.

Kako je dodala, kod nelegalnih objekata postoje i problemi vezani za lokacije, a u nekim slučajevima to su već useljene zgrade, za koje su stanari platili sve, a investitori se ne pojavljuju da regulišu priključak.

Stručnjaci na savetovanju CIRED Srbija

Na Kopaoniku se od 16. do 20. septembra održava 14. Savetovanje o elektrodistributivnim mrežama u organizaciji Nacionalnog komiteta CIRED Srbija. Među više od 700 učesnika iz Srbije i regiona je veliki broj stručnjaka Elektrodistribucije Srbije koji će predstaviti svoje stručne radove među ukupno 82 prihvaćena rada. Među glavnim temama su digitalizacija, pametne mreže, priključenje OIE na distributivnu mrežu. Zajednička ocena operatera distributivnih mreža iz regiona na početku savetovanja je da glavne probleme predstavlja nedostatak kvalitetnih, obrazovanih kadrova i investicija.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading