MNOGE VOZAČE MUČI PITANJE KOJE GUME SU NAJBOLJE Stručnjak otkriva ključne razlike između univerzalnih i sezonskih pneumatika
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dok specijalizovane gume za različite sezone nude vrhunske performanse u određenim vremenskim uslovima, sve je više onih koji teže praktičnosti i univerzalnim rešenjima. Tu na scenu stupaju All-Season gume, koje obećavaju balans između udobnosti, sigurnosti i funkcionalnosti tokom cele godine.

Šta su All-Season gume?

All-Season gume su dizajnirane da pruže dobre performanse u različitim vremenskim uslovima, uključujući suvo, mokro i blago zimsko vreme. One kombinuju karakteristike letnjih i zimskih guma kako bi omogućile vozačima sigurnu vožnju tokom cele godine.

Prednosti All-Season guma

Korišćenje All-Season guma donosi niz prednosti, uključujući:

  • Prilagodljivost različitim vremenskim uslovima: All-Season gume pružaju stabilno prianjanje i kontrolu na različitim vrstama puta i u različitim vremenskim uslovima.
  • Ekonomičnost u dužem roku: Iako se cena All-Season guma može činiti višom u poređenju sa sezonskim gumama, njihova dugotrajnost i sposobnost korišćenja tokom cele godine često rezultiraju uštedom novca tokom vremena.
  • Smanjenje potrebe za zamjenom guma: Umesto da menjate gume svake sezone, All-Season gume omogućavaju vozačima da koriste iste gume tokom cele godine, što smanjuje troškove i neugodnosti zamene guma.

Prema rečima iskusnih vulkanizera, All-Season gume se često preporučuju vozačima koji žive u umerenim klimatskim uslovima, gde zime nisu suviše hladne, a leta nisu previše vrela. Oni ističu da je najveća prednost ovih guma u praktičnosti, jer omogućavaju vozačima da izbegnu sezonske zamene, što štedi vreme i novac. Međutim, vulkanizeri upozoravaju da All-Season gume, iako pouzdane, možda nisu idealno rešenje za ekstremne vremenske uslove.

Kako navode, za vozače koji se često suočavaju sa ekstremnim zimskim temperaturama i obilnim snežnim padavinama, specijalizovane zimske gume i dalje pružaju najbolje performanse i sigurnost. S druge strane, u toplim i suvim uslovima, letnje gume nude vrhunsko prianjanje i efikasnost. Zbog toga stručnjaci savetuju da vozači procene svoje vozačke potrebe i uslove u kojima najčešće voze pre nego što se odluče za univerzalno rešenje poput All-Season guma.

- Meni recimo odgovaraju isto All-Season gume zato što ne moram da menjam zimi gume. All-Season gume se razlikuju od zimskih i letnjih guma, malo su bučnije. Zimske i letnje gume treba da ima onaj koji često putuje. Ukoliko imaš potrebu da svaki dan prelaziš veliku kilometražu ima smisla stavljati leti letnje gume, a zimi zimske gume - rekao je vulkanizer Zoran M. za MONDO i dodao:

- Ukoliko ti automobil služi do posla i nazad, sa malom kilometražom, All-season gume završavaju posao. Razlika između All-season guma i letnjih, odnosno zimskih, guma se primeti samo kada su ekstremni uslovi, ekstremne vrućine ili sneg, i to na primer na auto-putu. Zato što su materijali za te uslove različiti. Nije isti materijal za zimske i letnje gume. Svakako je najvažnije od svega je da su gume sveže i sa dobrom šarom - rekao je vulkanizer.

Zoran je takođe odgovorio na pitanje koliko dugo traju All-season gume.

- Zavisi od koliko kilometara se prelazi i u kojim uslovima se vozi. Što se tiče starosti guma, bilo bi dobro menjati na 2, 3 godine, zato što guma gubi svojstva bez obzira da li se vozi. Dubina šare i starost gume su osnovni parametri. Naravno, bitno je da trap bude ispravan. Ukoliko nije centriran ili neki silen blok ne valja guma se neverovatno brzo troši. Takođe to važi ako ne valja kraj spone ili kugla. Moj zaključak je da gume treba birati na osnovu namene vozila - da li se vozilo kreće u gradskim uslovima i u gradovima sa blagom klimom ili ne - rekao je Zoran M.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading