lasta
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Šta se dešava sa lastama? Uginule. Juče na Dunavu. Ima ih širom betona i po naselju", stoji u objavi.

U grupi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nedavno su objavljene fotografije iz mesta Korlatoš kod Sombora na kojem se vidi kako su se ove sitne ptice šćućurile jedne uz drugu i sklupčale kraj porzora na jednoj kući..

 

- Talas zahlađenja u centralnoj Evropi zaustavio je i ozbiljno ugrozio milione insektivornih ptica čija je seoba tokom septembra na vrhuncu. Najupečatiljivije je to sa našim lastama od kojih su gradske i seoske laste trenutno najugroženije kod nas u Novom Sadu i okolini. Na više mesta primećeno je neobično grupisanje ptica ispod krovova, oko prozora, masovni ulazak u stara gnezda, uginjavanje ptica
S obzirom da ovaj oblačni talas sutra napušta naše krajeve, ukoliko naiđete na iznemogle ili smrznute ptice slobodno ih uzmite i stavite u kartonske kutije kako bi ptice barem prenoćile na toplom. U kutije možete staviti neke stare krpe, a ptice možete nahraniti (kljukati) usitnjenim brašnarima ili crvićima. Odmah ujutro ih možete pustiti, odleteće same, ili ako ne mogu, pozovite Pokrajinski zavod za zaštitu prirode da ih preuzme, ili ih direktno odnesite u Radničku 20a - rekli su u Novom Sadu iz društva za zaštitu ptica.

Pre nekoliko dana sličana situacija desila se u Banoštoru, a više o tome pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading