Dunav
Foto: AP/Tomas Hrivnak (STR)

O redovnoj odbrani od poplava na severnom toku Dunava, saopšteno je na sastanku pokrajinskog sekretara za vodoprivredu Vladimira Galića i direktora Vode Vojvodine, Srđana Kruževića, sa predstavnicima opština koje se naslanjaju na Dunav.

- Verujemo da će (Dunav) ići do linije vanredne odbrane od poplave, ali na nama je da budemo spremni - rekao je Galić.

Takođe, na sastanku je rečeno da je Dunav porastao u Bezdanu i Apatinu za metar u odnosu na utorak, dok je u Novom Sadu ta razlika 70 centimetara, kao i da se očekuje porast za dva i po, do tri metra, i tako kažu, "čime će doći do linije vanredne odbrane".

Srđan Kružević je istakao da postoje mesta koja će biti ugrožena i na nivou redovne odbrane od poplava zbog naselja koja su građena sa druge strane nasipa, u nebranjenim delovima i na vodnom zemljištu.

Kružević je govorio i o obavezi nadležnih da pomognu stanovništvu.

Kako je naveo, sam vrhunac vodostaja se očekuje već između 24. i 26. septembra, ali će biti niži za pola metra u odnosu na vodostaj koji se dogodio 2013. godine.

Kružević ističe da u Srbiji ne postoji opasnost, kao u državama Evrope koje se trenutno suočavaju sa poplavama, već će razloga za zabrinutost biti ukoliko dođe do topljenja snega u Austriji, ako se taj talas preklopi sa postojećim. 

Predstavnici lokalnih samouprava su od strane nadležnih organa upućeni kako da postupaju u slučaju plavljenja područja na teritoriji njihovih opština.

Oni će, kako je dogovoreno, biti u svakodnevnom kontaktu kako bi se stanje pratilo. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Novog Sada, Sombora, Apatina, Odžaka, Bača, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Sremskih Karlovaca, Titela, Inđije, Zrenjanina, Stare Pazove, Pančeva i Kovina.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading