Promocija najmladjih oficira Vojske Srbije, prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Printscreen Tanjug i VideoPlus

Vest da je predsednik Srbije potpisao saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka izazvala je lavinu reakcija javnosti, ali i podelu na one koji ovaj potez podržavaju i druge, koji se oštro protive ovoj inicijativi.

"Želim da verujem da svi razumete koliko nam je potrebna jaka vojska, koliko ćemo još morati da kupujemo naoružanja, da pravimo, da stvaramo", rekao je Aleksandar Vučić na svečanoj promocija najmlađih oficira Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije.

Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se nalaže Ministarstvu odbrane da pokrene proceduru za vraćanje obaveznog vojnog roka, a do kraja sledece nedelje trebalo bi da se usvoje izmene zakona.

Međutim, zaduživanje uniforme i oružja ne dopadaju se delu javnosti, ako je suditi po oštrim reakcijama i negodovanju koje su izrazili na mrežama.

"To je zabrinjavajuće iz razloga jer niko ne pita nas omladinu da li smo mi voljni da se borimo za Srbiju? Sutra da bude žuta minuta, da bukvalno skontamo da će da izbije Treći svetski rat, koliko će mladih samo da sedne na avion i ode pre nego što se to desi? Da li vi stvarno mislite da ćemo mi mladi da uhvatimo pušku, da idemo u tenk ili kao pešadija da na nekog pucamo i ubijam za svoju državu?", poručio je u videu.

"E, moj ti"; "normalno da ginemo za zemlju, kao moji deda i pradeda"; "Bože, na šta smo spali"; "Ne idemo mi zbog politike nego zbog našeg naroda, naše zastave, naše vere, samo što ti to ne razumeš"; "takvi kao ti nam i ne trebaju"... ređale su se poruke u ovom tonu, jer se mladić usudio da iskaže svoj stav.

Reagujući na ove poruke Lazar je poručio "ko kaže da ja nekome uopšte moram da budem potreban" i ponovio svoj stav da "nije bilo kog brani ili bude muško kako neko drugi zamišlja (da uzme pušku i ide u rat)".

Istomišljenike je dobio i na drugim platformama, pa se tako na društvenoj mreži X oglasio jedan korisnik koji se pitao da li bi "obavezni vojni rok trebalo da popravi ono što propadajuća prosveta ne može već decenijama" odnosno napravi bolje ljude od omladine.

"Očekivanja su da vojska bukvalno vaspitava mlade ljude od 27 godina", konstatovala je jedna korisnica mreže X.

"Smatram da ne treba ponovo da se uvodi obavezni vojni rok. To mislim iz prostog razloga što traje samo četiri meseca. Za ta četiri meseca treba da osposobe nekog, prvo da ustane rano, da ima radnu naviku, još više da barata oružjem, a to je tehnički neizvodljivo. Samo zbog toga", kazao je jedan Beograđanin.

"Šta ljudi očekuju da će vojni rok postići - napraviti od muškaraca ljude, naučiti klinca da raspremi krevet. Šta će vojni rok zapravo postići - ništa, milijardu novih dosadnih priča iz vojske", navela je jedna korisnica društvenih mreža.

Još jedan korak do zvaničnog vraćanja vojne obaveze

Nakon što je predsednik Vučić, kao vrhovni komandant Vojske Srbije potpisao saglasnost za obavljanje obaveznog vojnog roka, do ponovnog uvođenja ove obaveze Srbiju deli samo još usvajanje od strane Vlade. Da je u pitanju proceduralna stvar rekao je i premijer Miloš Vučević, koji je najavio da će sednica Vlade sa ovom temom biti održana ove nedelje

Ukoliko Vlada Srbije usvoji odluku, vojni rok bi trebalo da traje 75 dana i biće organizovan iz dva dela, 60 dana obuke i 15 dana vežbe. Za muškarce, starije od 18 godina, bio bi obavezan, a za žene dobrovoljan.

(Alo.rs/Mondo.rs)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading