Dunav
Foto: AP/Tomas Hrivnak (STR)

Hidrolog Dejan Vladiković rekao je za RTS da se vrh talasa na ulazu u Srbiju očekuje 25. septembra i da će trajati od sedam do deset dana, ali da će biti oko 60 centimetara niži u odnosu na 2013. godinu.

Vladiković je rekao da se očekuje da vrh talasa kod Bezdana bude 25. septembra, kod Novog Sada dva dana kasnije, a kod Zemuna, Beograda i Pančeva oko 28. septembra.

- Ovaj talas je jako sličan onome na Dunavu koji je bio 2013. godine u junu mesecu. Kod Budimpešte mi vidimo da je danas vrh talasa, to se potpuno poklapa sa podacima koje mi imamo i on je negde za 60 santimetara niži od onoga što je bilo u junu. Mi očekujemo kod Bezdana da bi on bio za 75 santimetara pri vrhu talasa niži nego što je to bilo u junu 2013. godine - rekao je Vladiković.

Dodao je da će talas trajati nešto duže, kako zbog same prirode talasa, tako i zbog topljenja snega na Alpima.

- Nećemo imati strelovit pad nakon vrha talasa, nego će to potrajati narednih sedam do deset dana. Neće prevazići granicu vanredne odbrane od poplava, što je pozitivno i što je odlična okolnost - istakao je Vladiković.

Naveo je da postoje kritična mesta u inundacionom području, ali da nadležni preduzimaju mere za sprečavanje većih posledica.

Vladiković je istakao da, zbog rada hidroelektrane na Đerdapu i ispuštanja vode, vodostaj nizvodno od Slankamena neće dostići ni granicu redovne odbrane od poplava.

Napomenuo je da je reč o izuzetno retkom događaju i da je u ovom periodu uobičajen nizak vodostaj, a da je ciklon krenuo iznad Đenove i da je zbog visoke temperature mora nastala velika količina vlage, zbog čega je uz hladan vazduh sa severa nastao ciklon.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading