Nevreme
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Danas i sutra pretežno sunčano i toplo uz slab jugoistočni vetar i maksimume od +18 do +27 stepeni Celzijusa, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

U utorak i sredu preko nas će se u sklopu prostranog ciklona sa centrom nad Severnim morem premeštati malo hladniji i nestabilnijji vazduh tako da će u utorak već pre podne na zapadu i jugozapadu regiona biti nestbailno uz grmljavinske pljukove i kišu ponegde.

Ta padavinska zona će se uz manje zahlađenje u utorak tokom dana polako premeštati na istok ali i slabiti te će ponegde usloviti kišu ili pljusak ali će biti predela gde će padavine biti simbolične ili ih i neće biti.

Vetar u okretanju na umeren, severozapadni, dok će se maksimumi sredinom nedelje kretati od +14 do +23, samo u utorak na istoku regiona još oko +27 stepeni Celzijusa.

Sa daljim jačanjem pomenutog ciklona preko središnje Evrope će se premeštati hladan front ispred kojeg će preko nas priticati vrlo topao vazduh iz severne Afrike te će ponovo otopliti, posebno u petak kada bi maksimumi ponegde bili i oko +29 stepeni Celzijusa.

Prelazak hladnog fronta preko Alpa se pri trenutni uslovima u atmosferi očekuje u subotu na zapadu, a u nedelju ujutro na istoku regiona i biće prećen kišom, ponegde i grmljavnom, okretanjm vetra na severozapadni smer i osetnim zahlađenjem te bi se i nedelju aksimumi trebali kretati od +9 do +18 stepeni Celzijusa.

Ovo pogoršanje neće biti nalik prošlom, ne očekuje se formiranje sekundarnog ciklona i već oko 30. septembra uz jačanje anticiklona treba očekivati suvo ali prohladno vreme, posebno ujutro kada će se minimumi kretati od +4 do +13 stepeni Celzijusa, dok će maksimumi biti u postepenom porastu i trebali bi se kretati od +17 do +23 stepeni Celzijusa, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading