dunav kod hotela jugoslavija
Foto: Alo/Alo

Vodostaj Dunava kod Apatina je u porastu sa istom tendencijom i naredih tri dana. Danas je izmeren nivo reke od 628 cm, sutra se očekuje porast na 650 cm, dok će po prognozi Hidrometeorološkog zavoda Srbije u sredu vodostaj kod Apatina biti 690 cm. Podsetimo, granica redovne odbrane od poplave u ovom sektoru je na 600, a vanredne na 750 cm.

Da li ima opasnosti od poplave?

- Opasnosti od poplave, pri nivou Dunava koji se očekuje ovih dana, nema. Međutim, to ne znači da ga ne treba pratiti narednih sedam do 10 dana, jer je korito reke Dunava, kao i Drave, puno. Ako uzvodno dođe do većih padavina, drugi poplavni talas bi tada mogao da sustigne ovaj i onda bi nivo mogao porasti na 830 cm, ali se, po mom mišljenju, ni pri tom vodostaju ne bi izlio, navodi naš sagovornik Uroš, inače dobar poznavalac Dunava jer je, decenijama, poslom bio vezan za ovu reku.

On podseća da kod Apatina ima šest kritičnih tačaka koje su, pošto je na njima došlo do izlivanja pri visokom vodostaju pre oko deset godina, tada i sanirane, te da moraju i dalje da se prate.

- Ova mesta moraju da se prate i da se, u slučaju pojave vode, odmah reaguje postavljanjem džakova sa peskom, mada mislim da se to neće dogoditi, navodi naš sagovornik i upozorava da bi jedinu opasnost za grad predstavljao eventualno treći poplavni talas, koji bi mogao da naiđe za oko dve do tri sedmice, ali samo u slučaju daljih obilnih padavina u zemljama kroz koje Dunav protiče, što ne veruje da može da se dogodi.

Inače, po pozivu Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Apatin, vlasnici vikendica u vikend naselju “Vagoni” su uklonili ili podigli na viši nivo nameštaj, opremu i druga sredstva iz vikendica, kako bi se smanjila šteta od izlivanja vode u ovo naselje koje se često dešava pri višim vodostajima. Elektrodistribucija je, zbog visokog vodostaja u vikend naselju “Vagoni” isključila struju.

Društvo podvodnih aktivnosti organizovalo je ovih dana vežbu spasavanja i rad na vodi, u okviru koje je izvedena provera opreme na obali i iz čamca. Njihovi članovi redovno obilaze nasip kod Apatina kako bi identifikovali potencijalno slabe tačke i sprečili njihovo širenje. Kamperi su prethodnih dana svoje kamp i vikend kućice sa nebranjenog dela poluostrva još pre nekoliko dana izmestili na više pozicije.

Najkritičnija mesta

Apatin je, kako navodi RHMZ, jedno od četiri mesta, uz Bezdan, Bogojevo i Novi Sad, na kojima će Dunav narednih dana biti u većem porastu i dostići, pa i prevazići granice redovne odbrane od poplava.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading