vazduhoplovna akademija
Foto: Promo/Dušan Atlagić.

Tim povodom organizovan je najveći civilno-vojni aero-miting ove godine u Srbiji kome je prisustvovalo oko 15. 000 ljudi. U velikom spektaklu na nebu iznad Vršca učestvovalo je preko 50 letelica Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, nacionalne avio-kompanije Er Srbija, Vazduhoplovne akademije, kao i privatnih avio-kompanija i sportske avijacije.

vazduhoplovna akademija

Dušan Atlagić.

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je međunarodni aero-miting u Vršcu i tom prilikom istakao da sto godina tradicije obuke pilota i drugog vazduhoplovnog osoblja govori o tome koliko je za Srbiju vazduhoplovstvo značajno. 

vazduhoplovna akademija

Dušan Atlagić.

 

- Mi smo zemlja koja je i između dva svetska rata proizvodila avione, a ne automobile. Takođe, kralj Aleksandar Karađorđević bio je prvi evropski monarh koji je leteo avionom. Srbija ima 100 godina tradicije obuke pilota i drugog vazduhoplovnog osoblja. Upravo su vazduhoplovna škola u Beogradu i vazduhoplovni centar u Vršcu decenijama bili poznati po tome što su školovali kadrove za mnoge evropske i afričke zemlje.

@alo_portal AEROBATIKA DOVEDENA DO SAVRŠENSTVA Zvezda aero-mitinga Melani Astles oduševila prisutne #alo #alodnevnenovine #fypage #fy #fypシ゚viral #fypシ゚ #foryou #viral #viraltiktok #fyp #foryoupage ♬ Ready - Official Sound Studio
vazduhoplovna akademija

Dušan Atlagić.

 

On je takođe naveo da je zaključno sa 31. avgustom ove godine "Er Srbija" prevezla tri miliona putnika, što je za osam odsto više u odnosu na isti period 2023. godine.
- Kada je u pitanju beogradski aerodrom 'Nikola Tesla', zaključno sa 31. avgustom ove godine imali smo ukupno 5.564.369 putnika, što je za skoro devet procenata više nego prošle godine", kazao je ministar i dodao da ćemo ove godine imati više od osam miliona putnika na "Tesli", što govori da ćemo u narednom periodu imati projektovanih 15 miliona putnika na beogradskom aerodromu.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić istakla je da počinju radovi na rekonstrukciji i dogradnji objekata u najsavremenijem vazduhoplovnom trening centru u Vršcu, a da će se u narednom periodu rekonstruisati i dograditi objekti za smeštaj studenata, restoran, energetski blok, upravna zgrada, sportska hala, poletno-sletna staza, a izgradiće se i novi helidrom.

vazduhoplovna akademija

Dušan Atlagić.

 

- Ukupna vrednost radova i opreme iznosiće oko 48 miliona evra - rekla je Grujić.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović navela je da taj grad učestvuje u rekonstrukciji Trening centra Vazduhoplovne akademije.

- Mi ćemo, kao lokalna samouprava, sprovesti sve neophodne procedure kako bi radovi tekli što efikasnije, a pružićemo i svu potrebnu logistiku za uspešnu realizaciju ovog projekta. Naša akademija će ovim postati regionalni lider u obrazovanju vazduhoplovnog osoblja, a Vršac, kao i nekada, prepoznatljiv centar za buduće pilote, kako naše 'Er Srbije', tako i najvećih svetskih avio-kompanija -  istakla je Mitrovićeva.

vazduhoplovna akademija

Dušan Atlagić.

 

Na otvaranju aero-mitinga objavljeno je da je potpisivan ugovor između "Er Srbije" i Vazduhoplovne akademije o školovanju 10 pilota za potrebe srpske nacionalne avio-kompanije, a generalni direktor Er Srbije Jirži Marek naveo je da taj ugovor predviđa školovanje 10 kandidata tokom školske 2024/25 godine na Vazduhoplovnoj akademiji za potrebe Er Srbije, što kompaniji omogućava da pokrene novi kadetski program.

vazduhoplovna akademija

Dušan Atlagić.

 


- Nastojimo da, zajedno sa Vazduhoplovnom akademijom, kreiramo bolje uslove za mlade profesionalce i doprinesemo razvoju srpskog vazduhoplovstva. Uvereni smo da će naša saradnja biti veoma uspešna - rekao je Marek.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović kaže da ta ustanova predstavlja najveći evropski potencijal za obuku pilota aviona i helikoptera, avio-inženjera, kontrolora letenja, avio-mehaničara i drugih vazduhoplovnih specijalista.

vazduhoplovna akademija

Dušan Atlagić.

 

- Zahvaljujući investicijama Vlade Srbije, uskoro ćemo naše đake pilote obučavati na tehnološki najnaprednijem simulatoru letenja za obuku pilota putničkih aviona tipa Erbas A320 -  naglasio je Cvijović.

Na aero-mitingu u Vršcu, koji je okupio blizu 15.000 ljudi, učestvovalo je više od 50 letelica Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, nacionalne avio-kompanije "Er Srbija", Vazduhoplovne akademije, kao i privatnih avio-kompanija i sportske avijacije.

Okupljeni građani su mogli da vide i ultralaku Silu, kao i letački prikaz "Utvinih" letelica, Sove i Laste.

vazduhoplovna akademija

Dušan Atlagić.

 

Za vrlo atraktivan deo letačkog programa bila je zadužena gošća iz inostranstva, Melani Astle, akrobatska pilotkinja, prva žena pobednica trke Red Bull Air Race, koja je nastupila u akro-rutini sa svojim avionom Ekstra 330.

@alo_portal Međunarodni aero-miting u Vršcu povodom 100 godina Vazduhoplovne akademije #alo #alodnevnenovine #fypシ゚ #fypシ゚viral #fyp #foryou #viral #viraltiktok ♬ So Easy - Hallman
Helikopterska jedinica MUP-a Srbije prikazala je svoje helikoptere Erbas H145M i Ka-32 u letu, dok je na statici bila izložena Super Puma.
Glavna atrakcija letačkog programa usledila je na kraju prelet putničkog aviona Erbas A320 "Er Srbije" i para višenamenskih borbenih aviona MiG-29SM+ Vojske Srbije.

U statičkom delu austrijski "Diamond" je prikazao svoj DA50, koji je bioparkiran uz Mi-17 i Mi-35M Vojske Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading