Ivana Stefanović
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Dr Stefanović napominje da je bila teška noć za lekare Hitne pomoći.

- Za 24 sata bilo je 1.534 ostvarene veze, to je prosek za ovo doba godine. Međutim, cele prethodne nedelje imali smo 1.300, 1.400 ostvarenih veza i kada ovako skoči broj, onda shvatite da se nešto dešava - kaže dr Stefanović.

Najviše nas zovu od kada je nastupila ova promena vremena najviše zovu kardiovaskularni bolesnici, ističe dr Stefanović.

- Moram da kažem da nas uglavnom zovu oni koji ne vode dovoljno računa o redovnom uzimanju terapije, koji ne idu redovno na kontrole, jer može doći do skoka pritiska. Temperatura pada, pritisak raste, to je normalan mehanizam, ali ako vi uzimate redovno terapiju i ako ste bili redovno kod lekara, pa ste se dogovorili šta da radite, vi ste pod boljom kontrolom - kaže dr Stefanović.

- Kada dođemo u fazu "ja osećam kada mi skoči pritisak"... Verujte mi, možete da osećate par puta, organizam ima mehanizme adaptacije, pa sledeće što budete osetili može biti srčani udar ili moždani udar, a to stvarno možemo da sprečimo jednostavnim pregledom - kaže dr Stefanović.

Tihi simptomi moždanog i srčanog udara

Tihi i netipični znaci moždanih i srčanih udara posebno su opasni. Doktorka Hitne pomoći, dr Danijela Jeftić je nedavno objasnila i kako izgledaju:

- Atipičan moždani udar može da podseti na lako pijanstvo, s tim da čovek ima iznenadnu glavobolju, da ima smetnje u vidnom polju, da može duplo da vidi, da ima zamućen vid, da nejasno hoda, da ne razume šta ga pitate, da ne može jasno da odgovori. Znači, smetnje u vidu, govoru, hodu, iznenadna glavobolja i loša koordinacija pokreta - objasnila je dr Jeftić.

Kada je u pitanju tihi simptom srčanog udara, dr Jeftić je objasnila da liči na virusnu infekciju.

- Tihi srčani udar može da podseti na virusnu infekciju. To znači bolovi u mišićima, pogotovo u rukama, malaksalost, mučnina, iscrpljenost i obilna preznojavanja - rekla dr Jeftić.

Lekari se sve češće upozoravaju da srčani i moždani udari pogađaju mlađu populaciju, a na ovom linku možete videti korake kako da spasete život nekome ko ima infarkt ili šlog.

(Blic)

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading