Telekom
Foto: Alo/Foto Tanjug

Lučić je rekao za Tanjug da bi to omogućilo i da se poboljša kvalitet mobilne mreže na teritoriji južne srpske pokrajine gde žive Srbi.

On je istakao da je Telekom već pokrenuo veliku diplomatsku aktivnost, u okviru koje je u petak imao važne sastanke u Vašingtonu.

- Iskoristio sam sastanke u Stejt departmanu i predstavio sve probleme koje imamo u funkcionisanju u poslednjih godinu dana, kao i o jednom dosta lošem odnosu prištinske administracije prema MTS-u - rekao je Lučić.

Naveo je da je sada u toku novi pokušaj prištinskog regulatora da podeli 5G opseg koji je najbitni za razvoj 5G na 700 MHz.

Telekom će biti lider i na Kosmetu

Foto Tanjug

 

- To je za nas velika šansa da konačno i dobijemo potvrdu da možemo da budemo operator na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije. Zato što smo se mi prijavili za podelu tog opsega i taj regulator mora do 26. septembra da objavi ko se sve prijavio i na koji način će da podeli frekventi opseg. Potpuno smo ubeđeni, a voleo bih ga grešim, da je bila namera regulatora u Prištini da dodeli njima, dva postojeća prištinska operatera, 5G opseg - rekao je Lučić.

Očekuje da, ipak, uz jednu dobru podršku međunarodne zajednice i uz minimum razuma sa druge strane, kako je rekao, shvate u Prištini da je potpuno nelogično da ako već hoće da podele 5G opseg zaobiđu Telekom na Kosovu i Metohiji.

- Mi ćemo u sledeće tri nedelje biti dole, opet ćemo otići u Prištinu da posetimo ambasade. Mi smo već u kontaktima i u velikoj diplomatskoj aktivnosti da se i nama podeli taj najbitniji opseg za razvoj 5G tehnologije na teritoriji čitavog KiM i samim tim mi da konačno kao operator dobijemo licencu i dozvolu da može da radi na čitavoj teritoriji KiM s jedne strane i da poboljša kvalitet mobilne mreže gde Srbi žive, što nam je izuzetno bitno - naglasio je Lučić.

Kaže da je Telekom kao operater na KiM dosta ograničen sa brojem repetitora i frekventnim opsegom, ali i da su sve veći zahtevi za mobilnim internetom zbog čega tu nije dobar kvalitet mobilne mreže. Lučić je rekao Tanjugu da je to što je inicirala prištinska agencija za dodelu frekventnog opsega bio odličan povod da Telekom konačno izvrši pritisak u okviru aktivnosti koje sprovodi u poslednjih godinu dana i naglasio da je i Briselskim sporazumom predviđena dodela treće licence na KiM. Dodao je da MTS doo na KiM zapošljava 250 ljudi i da bi Telekom sa dozvolom za rad na čitavoj teritoririji KiM tamo bio glavni operator i da bi većina stanovništva koristila našu mrežu.

- Jer mi jedini u ovom regionu imamo snagu da razvijamo kvalitetnu mrežu - naglasio je Lučić.

Kako je rekao, prištinska administracija bi do kraja oktobra trebalo da završi sve oko podele tog frekventnog spektra.

- Oni, kako bih rekao, kao i do sada, sve akcije koje imaju veze sa Telekomom, obično pokreću u augustu. Očegledno, kada računaju da su briselska i američka administracija na odmoru. Tako je i ovo krenulo tokom avgusta, sa idejom podele frekventnog opsega, ali mi naravno uvek pratimo svaki njihov potez, tako da sam potpuno ubeđen, mogu da kažem unapred, da ćemo mi izaći kao pobednici. Prosto ne mogu da verujem da će prištinska administracija dozvoliti, ne samo da krši Briselski sporazum već i sopstvene zakone koje su oni sami napisali i da imaju drugačiji tretman isključivo zato što smo mi srpska kompanija - naveo je Lučić.

Izrazio je uverenje da će, ipak, pre svega američka i EU ambasada izvršiti dodatni pritisak da se to reši na jedini normalan način. Kada je reč o sastancima prošle nedelje u Vašingtonu, Lučić je rekao da je ima veoma dobre susretem među kojma je bio i sastanak sa predsednicom Eksim banke.

- Cilj nam je da dovedemo njihovu izvoznu banku u Srbiju i da Telekom Srbije bude prvi operator u Evropi koji će imati takav ugovor, što mislim da je dosta bitno i možda privuče i druge američke investitore u Srbiji, kada se vidi da se ima podrška američke izvozne banke, koji podržavaju izvoz američke robe. Tako da smo nekako napravili dinamiku i potpuno je sigurno da ćemo u sledećih nekoliko meseci završiti taj dogovor. I imali smo više sastanaka zato što mi tamo već sad formirali firmu i radimo kao televizijski operator, i treba do kraja godine da pustimo i mobilnu mrežu - naveo je Lučić.

Naglasio je da je posebno zadovoljan sastankom u Stejt departmentu gde smo, kako je rekao, opet pokazali pravo lice Telekom.

- Da je Telekom jedna multinacionalna kompanija koja ima za cilj širenje na Zapadnu Evropu i Ameriku, kojoj je cilj da ostavi što bolje relacije i sa kompanijama kao što recimo Vodafon i Amazon i finansijskim institucijama kao što je EIB i Eksim. I drago mi je što su sa druge strane stvarno izuzetno pozitivne reakcije na razvoj Telekoma Srbije u zadnjih šest godina. I zato sam uveren da će nam pomoći u ovom slučaju i da ćemo mi konačno postati operator koji će poslovati na čitavoj teritoriji KiM - naveo je Lučić za Tanjug.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aleks

24.09.2024 11:55

"Diplomatija" u "lažnoj, nepriznatoj" ? Ono što je poklonio AV svome AK za rođendan da se vrati ? Ko je ovde lud ?