Goran Vesić
Foto: Alo/Foto: Alo!/Ustupljene fotografije

Većina građana, kao i do sada, nema razloga za brigu i može imati koristi od novog sistema, jer će on smanjiti detaljne provere na granicama, pečatiranje pasoša i višesatno čekanje.

Ova dva sistema ne uvode vize, niti ukidaju obavezu nošenja putnih dokumenata, što su pogrešno izveštavali neki srpski mediji.

Međutim, postoji „caka“ vezana za nova pravila za ulazak u EU. Da bi sistem funkcionisao, svi putnici koji ne trebaju vize za ulazak u EU moraće prvo da čekaju u redu na graničnom prelazu.

EU sistem za prijavu ulaska i izlaska (EES) počinje sa radom 10. novembra 2024. godine. Pre svakog putovanja u EU, putnici će morati da se prijave putem online formulara ili mobilne aplikacije.

Prijava će zahtevati unos osnovnih podataka (ime, prezime, datum rođenja, broj pasoša i slično), kao i informacije o vremenu ulaska i izlaska iz EU, kao i eventualnim zabrana putovanja ili učešću u sukobima.

srpski pasoš

Foto: Shutterstock

 

Prijava je obavezna za svako putovanje i potpuno besplatna.

Na granici ćete pokazati pasoš, a službenici će proveriti podatke i, ako je sve u redu, pustiti vas da uđete.

Prilikom prvog ulaska u EU nakon uvođenja sistema, moraćete da date biometrijske podatke (otisak 4 prsta desne ruke i sken zenice oka).

Očekuje se da će u prvim mesecima dolaziti do gužvi na graničnim prelazima, ali ti podaci ostaju u sistemu za buduća putovanja i više neće biti uzimani, već samo proveravani.

EES je deo sistema kontrole granica koji će biti završen narednog leta, kada počne sa radom ETIAS – novi sistem za izdavanje dozvola za ulazak u EU.

Ova dozvola se traži online pre putovanja, važi tri godine ili do isteka pasoša, a cena joj je 7 evra.

Procedura traženja dozvole traje samo nekoliko minuta, osim ako ne postoje zakonske prepreke, kao što su poternice ili zabrane ulaska, što može produžiti proces na 30 dana.

evropska unija

Foto: Shutterstock

 

Uspostavljanjem EES/ETIAS sistema, EU želi da kontroliše migracije i dobije tačne podatke o tome ko ulazi i koliko ostaje, ali i da ubrza prelazak granice.

Uspela prijava i dobijena dozvola nisu garancija ulaska na planiranu destinaciju. Kao i do sada, ulaz u EU može biti uskraćen na granici ako se podaci ne poklapaju ili postoje drugi problemi.

I dalje je obavezno nositi pasoš. Većina putnika neće imati problema i prelazak granice će biti brži, posebno sa automatizovanim uređajima na aerodromima. O tome će odlučivati svaka država pojedinačno.

Sistem ostaje nepromenjen – građani iz našeg regiona će i dalje moći da putuju u EU, Švajcarsku, Norvešku, Lihtenštajn i Island bez viza i ostanu najduže 90 dana u periodu od šest meseci, kao i do sada.

Ove procedure neće morati da prolaze oni sa radnim i boravišnim dozvolama u tim zemljama.

Sve zvanične informacije možete pogledati OVDE.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading