Vršnjačko nasilje
Foto: Printscreen/društevene mreže

Anita Gvero, učiteljica i dugogodišnja koordinatorka tima protiv vršnjačkog nasilja u školi, kaže da nikada vršnjačko nasilje nije bilo tako okrutno.

Decu danas vaspitavaju i društvene mreže

Navodi je usmeno vaspitanje pričom jedno, ali ukoliko dete gleda nasilje oko sebe koje je tolerisano, ono shvata da tako može da se ponaša.

- Nekada su decu vaspitavali roditelji, bake, deke, rodbina i škola. A danas, pored roditelja, tu su dominantne društvene mreže, na kojima se može svašta videti, a deca, kao što znamo, najviše uče po modelu - istakla je Gvero.

Deca često mogu da dođu u zabludu šta je zadirkivanje, a šta je nasilje.

- Oni još uvek razvijaju svoju psihu, razvijaju taj neki svoji put, da znaju upravo kako da kontrolišu i kanališu svoje emocije, dakle i dobre i loše. Ono na čemu mi radimo već dugi niz godina, to je kako da kontrolišu svoj bes, kako da iskažu kada nešto nije po njihovom, a da ne povrede druge - rekla je Gvero.

Zadirkivanje, ukoliko je kroz šalu i ukoliko se dete koje je možda predmet zadirkivanja smeje, može se tako i definisati.

- Sve ostalo nije zadirkivanje. Bilo što da kažete, bilo kome, koga ste povredili, vi ste izvršili jednu vrstu nasilja, psihičkog, kasnije možda i fizičkog, da ne govorim o društvenim mrežama i ostalo - rekla je učiteljica i dugogodišnja koordinatorka tima protiv vršnjačkog nasilja u školi.

(RTS)

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading