digital 2024
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

U Beogradu je danas održana deseta, jubilarna konferencija "Digital 2024", u organizaciji Privredne komore Srbije. Konferencija je okupila telekomunikacijske, marketinške i digitalne lidere regiona i stručnjake iz Evrope kako bi odgovorili na značajna pitanja iz oblasti digitalnih inovacija i veštačke inteligencije.

Otvaranju konferencije su prisustvovali ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, član Vlade Republike Srbije Mihajlo Jovanović, specijalni savetnik u Ministarstvu nauke i tehnologije Jovan Milić , šefica kancelarije Populacionog fonda UN (UNFPA) za Srbiju, ambasadori i predstavnici medija.

digiral 2024

Foto: Alo.rs

 

Ovom prilikom akcenat je stavljen na nekoliko značajnih tema koje su u eri digitalizacije značajno uticale na razvoj telekomunikacionog i medijskog sistema.
Srbija je za samo desetak godina uspela da transformiše svoju privredu od tradicionalne u vrlo dinamičnu i modernu, koja se menja u različitim pravcima i digitalizuje, izjavio je danas ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.
- Uspeli smo da postanemo jedan od lidera u širem regionu kada govorimo o informaciono komunikacionim tehnologijama (IKT) čime smo prijatno iznenadili region,ali i sami sebe, pokazavši da kad hoćemo, onda i umemo i možemo da postignemo impresivne rezultate- rekao je Ristić.

 

digital 2024

Foto: Alo.rs

 

Naglasio je da je to, pre svega, postignuto zahvaljujući darovitim ljudima i stručnjacima, ali i infrastrukturi koja je uspostavljena i legislativnom okviru i podršci države privrednom sektoru.
Prema podacima s kraja prošle godine, 12,2 odsto srpske privrede je bilo u IKT sektoru, dok je učešće tog sektora u bruto društvenom proizvodu (BDP) u decembru 2023. bilo 6,8 odsto, naveo je on. Ministar je rekao i da 115.000 ljudi radi u IKT sektoru u Srbiji i da je prosečna plata blizu 250.000 dinarane, što je znatno više od prosečne plate u Srbije.


- U prvih sedam meseci ove godine imamo rast od 20,29 odsto. Prošle godine suficit je bio 3,44 milijarde evra u izvozu IKT usluga, a ove godine ta brojka će preći četiri milijarde evra-  rekao je Ristić.

digiral 2024

Foto: Alo.rs

 


On je dodao da nas u budućnosti očekuju brojni izazovi koje donosi primena savredenih tehnologija, ali i veštačke inteligencije, naglašavajući da oni nisu samo privrednog karaktera, već su i geostrateškog, bezbednostnog i identitetskog karaktera.


Ristić je naglasio i da je veštačka inteligencija još jedan iskorak u budućnost, ali istovremeno i možda jedan od najvećih izazova sa kojima će se ljudska vrsta suočiti u vremenu koja su pred nama, ali i sa kojim već polako počinjemo da se suočavamo.
- Zato naglašavam da je etika izuzetno važna i da sa najvišim mogućim stepenom odgovornosti i svesni potrebe poštovanja elementarne etike koristimo savremene tehnologije kako bi one bile korišćene na dobrobit, a ne na štetu ljudske vrste-  zaključio je ministar informisanja i telekomunikacija.

digital 2024

Foto: Alo.rs

 

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je otvarajući "DIGITAL 2024", konferenciju na kojoj se danas kroz pet panel diskusija govori kako izgleda i kako će izgledati svet medija, telekomunikacija i digitalnih trendova, da je Kancelarije za IT punih osam godina jedan od glavnih motora digitalizacije ili digitalne transformacije u Srbiji.
On je naveo da u ovom trenutku, više od 2,3 miliona registrovanih E građana koriste na stotina različitih elektronskih usluga na portalu E-uprava i drugim državnim portalima.
- U ovom trenutku imamo preko 240 miliona razmenjenih elektronskih dokumena po službenoj dužnosti između različnih državnih organa i to je najbolji pokazatelj da je kancelarija za IT ispunila prioritetni cilj i da smo postali servis građana koja je dostupna građanima 24 sata dnevno, 365 dana u godini-  kazao je Jovanović.

 

digiral 2024

Foto: Alo.rs

 

Prema njegovim rečima, u cilju dodatog podizanja kvaliteta života i održivog razvoja u Srbi, nova vlada predvođena predsednikom vlade Milošem Vučevićem nastavlja put digitalne transformacije, postavivši mnogo više ciljeve.
- Naš zadatak je da u narednom periodu uslugi E-uprave budu što jednostavnije, dostupnije i da građani u svim sferama našeg života mogu lakše i brže da komuniciraju u sa javanom upravom koja treba da bude što efikasniji, ekonomičniji i transparentniji servis građana-  rekao je Jovanović.
On je podsetio da je formiran i Savet za veštačku inteligenciju u kojem se nalaze eminentni strućnjaci iz javne uprave, privrednog sektora i iz univerziteta i da oni uveliko rade na različitim zadacima pre svega primeni veštačke inteligencije u svakodnevnom životu, na poboljšanju kvaliteta rada javne uprave, javnih preduzećaja i privrede.
- Cilj ovog saveta je da u što većoj meri podstakne korišćenje i primenu veštačke inteligencije u svimi sferama našeg života- rekao je Jovanović.
Kad je u pitanju dalja digitalna transformacija, Jovanović je kazao i da Vlada Srbije stavilja akcent na digitalnoj transformaciji zdravstva, prosvete, privrede i poljoprivrede.

On je najavio i da će 3. i 4. decembra Srbija po prvi put preuzeti predsedavanje globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju i tako ćemo postati prva evropska predstavnica u kojoj je održan ovaj međunarodni događaj.

- Beograd će biti domaćin ministarskog samita na kojem će učestovati oko 40 ministara iz celog sveta i vodeći stručnjaci i tako ćemo postati epicentar tema koje se tiču veštačke inteligencije - rekao je on.
digiral 2024

Foto: Alo.rs

 

Drugi panel na konferenciji pod nazivom "AI ALICE IN AN ANALOGUE BALKANS WONDERLAND - Ko (treba da) se plaši veštačke inteligencije" posvećen je veštačkoj inteligenciji, a treći pod nazivom "The 3 Big Cs: Content, Context & Concepts: Šta (i kako) ćemo gledati u 2025" okuplja predstavnike najvećih medijskih kuća u Srbiji.
Na konferenciji su prisutni i pomoćnik ministarke tehnološkog razvoja i inovacija Vladimir Radovanović, kao i šefica kancelarije Populacionog fonda UN (UNFPA) za Srbiju Borka Jeremić.

digital 2024

Foto: Alo.rs

 

Konferencija "DIGITAL 2024 održava se od 2014. i na jednom mestu okuplja tržišne lidere, poznavaoce telekomunikacija i svih medija, kao i čelne ljude institucija koje pokreću privredu.

digiral 2024

Foto: Alo.rs

 

Konferencija "DIGITAL 2024, održava se od 2014. i na jednom mestu okuplja tržišne lidere, poznavaoce telekomunikacija i svih medija, kao i čelne ljude institucija koje pokreću privredu.Na ovogodišnjoj 10. konferenciji dodeljene su i nagrade "Digital Awards" najboljima iz oblasti medija, telekomunikacija, marketinga, PR-a, ICT industrije i digitalnih inovacija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading