Mihailo Jovanović
Foto: Printscreen/Foto: Marina Jančević

Naime, Evropska unija intenzivno radi na standardizaciji Digitalnog novčanika u vidu mobilne aplikacije koji će predstavljati jedno od rešenja da se na jednom mestu čuvaju lična dokumenta građana: vozačka dozvola, lična karta, zdravstveno osiguranje i dr. 

„Mi pratimo šta radi Evropska unija, kako napreduje proces standardizacije i želimo da budemo jedni od prvih koji će ponuditi svojim građanima Digitalni novčanik. To praktično znači da u svom mobilnom telefonu, u posebnoj mobilnoj aplikaciji, pored različitih ličnih dokumenata možete imati i čuvati elektronski potpisane dokumente. Ova mobilna aplikacija zapravo treba da zameni sve ono što imate od ličnih dokumenata i podataka na plastičnim karticama i tu se praktično nalazi put ka olakšavanju administrativnih procedura građanima“, rekao je Jovanović i dodao da je potrebno uskladiti i domaću regulativu u nadležnosti nekoliko institucija.  

Jovanović je istakao da je Kancelarija za IT i eUpravu već uspostavila Centralni registar stanovništva zajedno sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave  koji je omogućio građanima brže i efikasnije obavljanje poslova u kontaktu sa državnom administracijom, jer se svi lični podaci građana Srbije sada nalaze na jednom mestu. 

„U Centralnom registru stanovništva se nalaze podaci o građanima iz svih državnih institucija, poput Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, a u ovom trenutku više od 160 različitih institucija pristupa Centralnom registru stanovništva kako bi se povukli ažurni podaci građana“, rekao je Jovanović i  pozvao sve  ostale državne institucije, koje to još nisu uradile, da se povežu na Registar i olakšaju proceduru građanima.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading