stručnjak o sađenju jabuka
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Nakon malina i šljiva, širom Srbije sada je došlo vreme da se oberu i jabuke. Suša je pogodila skoro sve delove zemlje i na mnogim voćnim kulturama pričinjena je velika šteta u vidu smanjenih prinosa, ali sa jabukom, na svu sreću to nije slučaj. Ove jeseni nije zabeležen manji rod nego prošle godine.

- Uprkos vremenskim uslovima, rod jabuke u čačanskom kraju na nivou višegodišnjeg proseka u zasadima gde nije bilo problema sa poznimprolećnim mrazevima, sa gradom i kasnije sa dugotrajnom sušom. Rod je odličnog kvaliteta, jabuke se upravo ovih dana i skladište u hladnjače i čekaju se kupci u narednim mesecima. U većini lokaliteta u zapadnoj Srbije jabuke su dobro rodile, pogotovu na većim nadmorskim visinama, od Prijepolja do Čačka, rod je doba, a u pojedinim zasadima berba se privodi kraju”, rekao je za RINU dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

 

Kada je reč o skladištenju jabuke Jevremović je naglasio da je idealno da se ona skladišti u hladnjačama sa kontrolisanom atmosferom gde je smanjen sadržaj kiseonika, a povećan sadržaj ugljendioksida. Jabuka se čuva u idealnim uslovima i ona i sledećeg jula bude kao da je tek ubrana sa grane.

- Kada su u pitanju autohtone sorte jabuka, voćari se sve više vraćaju tim sortama i sade ih u svojim voćnjacima, sve je veća potražnja za budimkom, kožarom, kolačarom. Radi se o pre svega manjim proizvođačima koji žele da imaju te vrste u svojim zasadima i vrtovima. Idealno vreme za sadnju jabuka je za mesec dana, dakle od novembra i decembra kreće prodaja sadnog materijala i sadnica koje se može obavljati do proleća i uvek je bolja ranija, nego kasnija sadnja. Uglavnom je plasman jabuke na domaćem tržištu”, zaključio je Jevremović. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading