Festival u Subotici
Foto: Alo/Foto: Grad Subotica

Prigodnim pozdravnim govorima, uručenjem zahvalnice gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću i predstavom „Edeova tragedija“, Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice, sinoć je na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici počeo 73. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Ovu manifestaciju takmičarskog karaktera – na kojoj će publika moći da uživa u deset pozorišnih predstava koje je u dve selekcije (program za odrasle i program za decu i mlade) odabrala selektorka Festivala Aleksandra Glovacki – svečano su otvorili gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i upravnik subotičkog Narodnog pozorišta Miloš Nikolić.

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima, rekao da je Subotica grad sa dugom istorijom negovanja umetnosti i da smo zbog toga na pravom mestu za održavanje festivala koji ove godine živi svoje 73. izdanje.

„Naša pozorišna scena oduvek je bila mesto gde se susreću različite ideje, gde publika ima priliku da se uveri u magiju pozorišta i gde umetnici mogu da izraze svoje najdublje emocije i misli. Danas, na otvaranju ovog festivala, ponosni smo što nastavljamo tu tradiciju i što smo domaćini ovog važnog kulturnog događaja“, istakao je Bakić.

Podsetio je da Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine okuplja najbolje i dodao kako ćemo ove godine imati priliku da uživamo u predstavama koje preispituju ljudsku prirodu, društvene norme, a da će nas umetnici povesti na putovanje kroz svetove koje su stvorili, svetove u kojima ćemo se prepoznati, ali i postaviti sebi nova pitanja.

„Pozorište nije samo ogledalo društva – ono je i pokretač promena. Kroz dramsku umetnost, suočavamo se sa stvarnošću, ali i maštamo o mogućnostima. Pozorište nas podseća na važnost dijaloga, solidarnosti i empatije. U vremenu kada se suočavamo sa mnogim izazovima, i kao pojedinci i kao zajednica, važno je da ne zaboravimo na moć umetnosti, da nas podstakne da mislimo dublje, da osećamo snažnije i da delamo odgovornije”, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Podvukao je da je Narodno pozorište u Subotici, kao domaćin ovogodišnjeg festivala, simbol naše posvećenosti kulturi i umetnosti, da ono ima bogatu istoriju i da je mesto gde su se susretale mnoge generacije umetnika i publike, i gde su se pisala brojna poglavlja naše kulturne istorije.

„Želim da zahvalim svim učesnicima Festivala – rediteljima, glumcima, dramaturzima, scenografima i svim članovima kreativnih timova – koji su svojim radom i trudom omogućili da ove predstave zažive. Vaša posvećenost umetnosti i energija koju ulažete u svoj rad inspirišu sve nas”, istakao je Bakić.

On je, na kraju obraćanja, poručio da je Subotica grad otvorenog srca i da je siguran da će svim učesnicima Festivala Subotičani pružiti toplu dobrodošlicu i biti divna publika.

„Ovo je grad u kojem se neguju različitosti i u kojem kultura ima posebno mesto u svakodnevnom životu. Verujem da će nas ovaj festival podsetiti na snagu i važnost umetnosti u našim životima, i da će nas inspirisati da budemo bolji, hrabriji i otvoreniji prema svetu oko nas. Dragi gosti, umetnici i prijatelji, još jednom vam zahvaljujem što ste ovde, u našem gradu, i što delite sa nama ovaj poseban trenutak”, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima su se obratili i Ljuboslav Majera, umetnik i profesor koji je svojim delom i radom obeležio pozorišni život našeg regiona i šire, i upravnik Narodnog pozorišta Subotica Miloš Nikolić koji je, između ostalog, kazao kako je pozorište živi organizam koji diše zajedno sa publikom, koji raste i menja se sa svakim novim izvođenjem.

„Naš grad, poznat po svojoj kulturnoj raznolikosti i otvorenosti, idealno je mesto za ovu manifestaciju. Ovde se susreću prošlost i budućnost, tradicija i inovacija, stvarajući jedinstvenu atmosferu koja inspiriše i podstiče na stvaranje. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine nije samo prilika za predstavljanje najboljih dostignuća naših pozorišta, već i za razmenu ideja, za učenje i rast. Naše pozorište, kao domaćin, učiniće sve da se osećate kao kod kuće. Naša scena je vaša scena, naš grad je vaš grad. Neka ovo bude vreme kada ćemo zajedno stvarati, učiti i veličati pozorišnu umetnost“, rekao je upravnik Nikolić. 

On je, na kraju svog obraćanja, gradonačelniku Bakiću uručio zahvalnicu za svesrdnu podršku ovom festivalu, a nakon uručenja zahvalnice Miloš Nikolić i gradonačelnik Stevan Bakić su rečima – „Festival je otvoren“, i uz zvuke zvona, zajedno proglasili otvorenim 73. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Selektorka Aleksandra Glovacki je u selekciji programa za odrasle izabrala šest predstava, a to su: Nušićeva „Gospođa ministarka“ u režiji Dušana Petrovića (Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin), „Bilo jednom u Novom Sadu“ Andraša Urbana (Novosadsko pozorište), „Ljudi od voska“ Mate Matišića, u režiji Ivana Vanje Alača (Narodno pozorište Sombor), „Svet mogućnosti“ Harisa Pašovića (Srpsko narodno pozorište), „Radovan III“ Dušana Kovačevića, u režiji Vita Taufera (Narodno pozorište Sombor u koprodukciji sa Budva Grad Teatrom), „Edeova tragedija“ Petera Fabijana (Pozorište „Deže Kostolanji“ Subotica).

U selekciji programa za decu i mlade našle su se četiri predstave: „Igraj se sa mnom“ Andreja Boke (Dečje pozorište, Subotica), „Giga pravi more“ Jasminke Petrović, u dramatizaciji Dunje Matić i režiji Milje Mazarak Marinkov (Lutkarska scena NP „Toša Jovanović“, Zrenjanin), „Kamena srca“ Marine Milivojević Mađarev, u adapataciji i režiji Bojane Ivanov Đorđević (NP „Sterija“, Vršac) i „Seks za početnike“ Jasminke Petrović, u  režiji Jane Maričić (Pozorište mladih, Novi Sad).

Stručni žiri Festivala ove godine čine Tatjana Nježić, novinarka, Molina Udovički Fotez, dramaturškinja, i dr Zoran Maksimović, predsednik žirija 73. Festivala. Ove godine biće uručena i novoustanovljena nagrada koju dodeljuje žiri Radio televizije Vojvodine, a koji čine Stanislava Jamušakov (predsednica) i Ivana Knežević i Nenad Milošević (članovi).

Sedamdeset i treći po redu Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine otvoren je predstavom „Edeova tragedija“, Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice. Festival se završava u petak, 4. oktobra (od 20.00 časova), dodelom nagrada i koncertom u čast nagrađenih.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading