Crkva
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ovakva pitanja često dolaze iz nedovoljnog poznavanja pravoslavne vere i straha od grešaka. Protojerej Saša Petrović se često oglašava na ovu temu.

- Koje je najbolje vreme za krštenje deteta? Odmah posle rođenja, odnosno u 40. dan po rođenju. U 8. dan po rođenju sveštenik dolazi u kuću i osvećuje svetom vodicom i zname dete, to jest daje mu se ime koje žele roditelji, koje će dete nositi do krštenja. To ime se može promeniti na krštenju, ono je samo trenutna odrednica, ali tom svetom vodicom kojom sveštenik osvećuje, dete se umiva posle kupanja. I ta sveta vodica štiti bebu od uticaja zlih sila - objašnjava protojerej Petrović.

On, takođe, savetuje roditelje da obrate pažnju na okruženje svog novorođenčeta, posebno pre same Svete tajne krštenja.

- Roditelji treba da ljubomorno čuvaju svoje dete, naročito dok još nije kršteno. Ne treba dopuštati mnoge posete, osim najbližih rođaka, dakle babe i dede. A nikako ne bi trebalo dopustiti da nekrštene osobe dolaze u blizinu deteta, jer moguće je da oni sa sobom nose zlu silu, a da toga nisu ni svesni - upozorava on.

Pravo vreme za krštenje jeste, kao što kaže, u prvih 40 dana života bebe, kako bi duh deteta bio pod Božijom zaštitom. 

Ono što je od posebnog značaja, jeste da se ne sme stati nakon samog obreda krštenja. Dete treba svakodnevno uvoditi u veru, približavati Bogu i vaspitavati u skladu sa zapovestima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading