Vodenica
Foto: Alo/Foto: RINA

Nekada su vodenice hranile na hiljade hladnih usta, a brašna ni hleba nije bilo ako se ne samelje ispod vodeničkog kamena. Danas je situacija drugačije, a po brašno se ne ide kod vodeničara, već se gotov hleb kupuje u marketima i pekarama koje ranije nisu ni postojale.

Prethodnih decenija katanac je stavljen na vodenice širom Srbije, a ta sudbina nije zaobišla ni teritoriju opštine Ljig. Nekada je od Kadine Luke do Ljiga čeketalo čak osam vodenica. Danas postoji samo jedna i to u domaćinstvu porodice Radisavljević koja je stara tri veka.

- Davne 1890. godine  vodenicu je kupio moj pradeda Marko sa svojim sinom Vasilijem i još tri ortaka. U zapisima stoji da je vodenica u dva dela  Radisavljević Marka i Vasilija, a jedan deo njih trojice ortaka - kazao je Radojko Radisavljević za agenciju RINA.

Vodenica je renovirana početkom 20. veka, kada je dogradjena sobica a ono što je zanimljivo jeste da je tada saglasnost moralo da da Ministarstvo voda.

- Postoji dokument sa delovodnim brojem 5, koji je izdat u Kosovskoj Mitrovici a tadašnje ministarstvo se nalazilo u Zagrebu, gde je na čelu ministarstva bio Markov - priča Radojko.

Radisavljevića vodenica odavno ne melje žito, ali je okosnica Ljiga, za nešto što se danas zove seoski turizam, koji prema rečima domaćina i te kako ima perspektivu.

- Svake godine nam je sve više gostiju koji stižu čak iz Holandije, Nemačke, Engleske, čak su sada bili i sa Novog Zelanda, prosto ne postoji kontinent sa kog nismo imali gostiju - dodaje Radisavljević.

U samom vrhu turističke ponude opštine LJig, ovi domaćini svesni su da moraju ići u korak sa vremenom.

- Treba negde u doglednoj budućnosti napraviti bazen za posetioce i koji može koristi turistima koji tu dolaze, kao i poboljšanje energetske efikasnosti na objektima, ali raditi i na ličnim usavršavanjima kako bi se prilagodili stranim gostima - ističe sin Milosav Radisavljević.

Ono što ovoj porodici olakšava bavljenje ovim poslom, svakako je odličan saobraćajni položaj, autoput Miloš Veliki dodatno im je raširio krila.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading