vremenska prognoza do oktobra
Foto: Alo/Foto Tanjug, ilustracija

Prognoza RHMZ-a za oktobar koji je pred nama je mnoge iznenadila.

Prema podacima RHMZ-a, oktobar će u većem delu Srbije biti topao, sa prosečnom količinom padavina, a u istočnoj i južnoj Srbiji biće topliji i suvlјi.

Svi podaci ukazuju na to da nas čeka pravo miholjsko leto!

Tokom prvog dana u oktobru, jutro će biti hladno i vedro, dok će u popodnevnim časovima biti sunačno i toplije vreme. Vetar u većem delu slab promenljiv, na istoku umeren i jak severozapadni, uveče u slabljenju. Najniža temperatura od 2 do 11 °C, a najviša od 17 do 21 °C.

Kako se navodi RHMZ, to će biti najhladniji dan u ovom mesecu, jer će tokom nedelje temperature ponovo rasti.

- U celoj Srbiji se očekuje oktobar sa srednjom temperaturom vazduha oko +1 stepen iznad višegodišnjeg proseka. Srednja oktobarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od 11 do 14 stepeni, a u planinskim predelima od 6 do 9. Srednja maksimalna temperatura vazduha za oktobar biće u intervalu od 18 do 21 u nižim predelima, u planinskim od 10 do 16, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti od 6 do 10, a u planinskim predelima od 3 do 6. Očekuje se od dva do pet letnjih dana sa maksimalnom temperaturom ≥25 stepeni - navode iz RHMZ u prognozi za naredni mesec.

Uprkos toplim prognozama, 2. dan oktobra doneće i temperature ispod nule, i to -2 stepena na Kopaoniku. 

Na Zlatiboru će biti znatno toplije, pa se tokom desetog meseca očekuje najviša temperatura 20 stepeni Celzijusovih (4. i 5. oktobar). Najniža temperatura na Zlatiboru biće izmerena 2. oktobra, kao i na Kopaoniku, ali će dostići 5 stepeni.

Kada govorimo o Beogradu, najhladniji dan če biti utorak, prvi u mesecu, kada se očekuje minimalna temperatura od 9 stepeni Celzijusove skale, a maksimalna neće preći 18.

Najtopliji dan u glavnom gradu će biti 5. oktobar, kada se očekuju 23 stepena.

Srednja oktobarska minimalna temperatura u Beogradu i okolini biće oko 10,5ºC, a srednje maksimalna oko 19,0ºC.

Padavine će biti sa vrednostima od 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading