rad od kuće
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Rad na daljinu dostigao je vrhunac popularnosti tokom pandemije. Mnoge kompanije pokušavaju da vrate zaposlene u kancelarije, ali ne baš uspešno. Hibridni rad, koji je doživeo procvat širom planete nakon pandemije koronavirusa, u nekim kompanijama prihvaćen je kao novi standard.

Miloš Turinski iz Infostuda navodi za RTS da mlađe generacije danas više žele da rade od kuće i potpuno drugačije pristupaju radnim mestima i obavezama nego neke starije kolege.

- Mlađe generacije, rođene početkom 2000-ih, odrasle su na internetu, mobilnom telefonu, tabletu, laptopu. Njih teško možete da ubedite da neki posao koji se radi iz kancelarije ne može da se uradi s nekog drugog mesta - ukazuje Turinski.

Mnoge kompanije nude pogodnosti kako bi privukle zaposlene da se nakon nekoliko godina rada od kuće vrate u kancelarije. Nude teretanu, besplatan ručak na poslu, redizajniraju svoje kancelarije kako bi povratak bio privlačniji radnicima... Međutim, mlađim generacijama ništa ne može da zameni rad od kuće.

Miloš Turinski je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da mlađe generacije imaju tendenciju da traže fleksibilnije radne uslove, uključujući rad od kuće i balans između privatnog i poslovnog života.

- Rođeni početkom 2000. odrasli su na internetu, mobilnom telefonu, tabletu, laptopu. Njih teško možete da ubedite da neki posao koji se radi iz kancelarije ne može da se uradi s nekog drugog mesta", ukazuje Turinski.

Mladi traže upravo te fleksibilnosti od poslodavca, dodaje on, kao što je radno vreme zato što im je veoma stalo da balansa između privatnog i poslovnog, a pandemija nam jeste zaista omogućila bar da testiramo rad od kuće.

- Hibridni rad se zadržao u kompanijama – par dana u nedelji radi se od kuće, par dana u kancelariji zato što je ipak neophodno da imate neki živi kontakt s kolegom, timom s kojim radite, da osetite i vi da ste jednostavno deo neke šire grupe - navodi Turinski.

Fleksibilnost u modelu rada u radnom vremenu nešto je što mladi traže, ali mnogi poslodavci to ne mogu da ispune.

- Poslodavci moraju da shvate da je ovo novo vreme, tako da moramo da radimo na prilogođavanju između novih generacija koje dolaze i poslodavaca koji nude određene radne uslove - ukazuje Turinski.

Ističe da su dosadašnja istraživanja pokazala da je na mnogim radnim mestima čak i produktivnost mnogo veća tokom rada od kuće.

Valjda zato što su ljudi opušteniji, zato što znaju da treba da se posvete radu u određenom vremenu koje je potrebno da se završi posao i da teže ciljevima koji su im u rasporedu, zaključio je gost Jutarnjeg programa.

(RTS)

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading