polarni vrtlog
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U drugoj polovini oktobra biće jutarnjih mrazeva i u nižim predelima, a u novembru počinje češća pojave košave, očekuje Todorović.

Septembar je iznenadio velikim temperaturnim oscilacijama – od vrelog leta do skoro zimskih dana. U nekim krajevima pao je i sneg.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je u Jutarnjem programu da ga to nije iznenadilo i da je normalno da posle dvomesečne suše dođe preokret. Objašnjava da su takve vremenske prilike oduvek kod nas i da naša klima to podrazumeva.

- Onda je odstupanje kada nema takvih promena, kao što je bilo u julu i avgustu, kada je bila monotona situacija - dodaje Todorović.

Todorović kaže da se u oktobru ne nazire neki duži period stabilnog i sunčanog vremena, sa natprosečnim temperaturama, koje je poznato kao miholjsko leto.

POSLE MIHOLJDANA STIŽE LJUTA ZIMA

Ivan Ristić kaže da je „došlo do ozbiljne promene cirkulacije na planeti Zemlji, nešto što nismo videli od šezdesetih godina prošlog veka kada je počelo mini ledeno doba, a da li će i ovaj put uslediti klimatski preokret, ostaje da se vidi jer nauka malo zna o tome“.

- Posle ove prave jesenje nedelje i puno kiše u četvrtak, petak i subotu, sa južnim vetrovima vratiće nam se u toku sledeće nedelje maksimalne temperature od 25 stepeni. Veći deo sledeće nedelje biće relativno toplo uz smenu sunca i oblaka, ali i poneku kap kiše. MJO indeks ulazi za koji dan u fazu 2 tako da nam posle ovog otopljenja oko Miholjdana u drugoj polovini meseca stiže jače zahlađenje. Zima koja je pred nama biće duga i hladna. Za Novu godinu biće prava snežna idila. Takođe nas očekuje visok snežni pokrivač, posebno na planinama sa većom nadmorskom visinom - zaključuje meteorolog Ivan Ristić.

U većem delu ovog meseca, očekuje meteorolog, biće smena po dva-tri dana sunčanog i toplijeg sa tri-četiri dana svežeg i oblačnog vremena. Možda, napominje, negde između 8. i 12. oktobra bude četiri-pet dana suvog i sunčanog vremena.

- Normalno je da u drugoj polovini oktobra bude jutarnjih mrazeva, ponegde i u nižim predelima, ne samo u brdsko-planinskim. U novembru počinje i češća pojave košave - dodaje Todorović.

Meteorolog Ivan Ristić je takođe prokomentarisao vreme u narednim mesecima i rekao da nas očekuje duga i ljuta zima nakon perioda miholjskog leta.

- Danas očekujemo puno sunca, ponovo preko 20 stepeni, zatim od četvrtka pa do kraja nedelje pretežno oblačno, sveže, povremeno sa kišom, maksimalna temperatura kretaće se od 16 do 20 stepeni, najviše kiše biće u četvrtak i petak. Od sledećeg ponedeljka očekuje se stabilizacija vremena i porast temperatura, ulazimo u miholjsko leto i najtopliju nedelju oktobra prema sadašnjim prognozama. Ne zaboravite u drugoj polovini oktobra ponovo stiže zahlađenje i pravo jesenje vreme - navodi Ivan Ristić.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading