Grejanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Funkcionalne probe ne znače da će kroz radijatore prolaziti topla voda, već su ovo takozvane "hladne probe", tako da građani u ovom trenutku nadležnima treba da prijave samu ukoliko ima nekih curenja iz grejnih tela.

Grejna sezona počinje 15. oktobra i završava se 15. aprila. Ukoliko u danima pre početka grejne sezone i nakon završetka iste Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) prognozira srednju dnevnu temperaturu od 12 stepeni ili nižu, objekti će i tada biti zagrevani. Prema dosadašnjoj prognozi RHMZ, jasno je da takvih dana neće biti do zvaničnog početka grejanja.

Šta podrazumevaju hladne probe

Kako je ranije naveo direktor JKP Beogradske elektrane Vanja Vukić, sistem Beogradskih elektrana je specifičan. Miruje šest meseci pre nego što opet bude ubačen u pogon, te je zbog toga potrebno proveriti da li negde postoje curenja.

Zbog toga se i organizuju funkcionalne probe u trajanju od 9 dana, tokom kojih građani treba da provere svoje radijatore i cevi, a ukoliko postoje kvarovi i curenja, trebalo bi da se obrate Beogradskim elektranama kako bi kvar bio saniran na vreme.

Takođe, korisnici kvar mogu odmah da prijave i Servisnom centru grada Beograda pozivom na broj telefona 11-0-11.

Ipak, važno je naglasiti da funkcionalne probe nisu tzv. "tople probe", te da građani ne treba da kontaktiraju Servisni centar ukoliko su im radijatori hladni, jer tako i treba da bude u narednih 9 dana.

Kojim redosledom će se obavljati funkcionalne probe

Probe toplotnih izvora, distributivne mreže, podstanica i pojedinih grejnih instalacija obavljaće se prema sledećoj dinamici:

  • Utorak, 1. oktobar – Toplane: „Konjarnik“ i „Mladenovac“. Kotlarnice: „Institut majka i dete“, „Uprava prihoda“ i „Janka Veselinovića“.
  • Sreda, 2. oktobar – Toplane: „Dunav “, „Miljakovac“, Kotlarnice: GAK „Narodni front“, „Luka Beograd “ i „Resnik“.
  • Četvrtak, 3. oktobar – Toplane: „Voždovac“, „Borča“ i „Višnjička banja“. Kotlarnice: „Braće Marić 3-7“ i obnovljiv izvor energije „Ovča“.
  • Petak, 4. oktobar – Toplane „Cerak“ i „Zemun“ . Kotlarnice: „Vrtlarska“ i „Makedonska (Jakšićeva)“.
  • Ponedeljak, 7. oktobar – Toplane: „Novi Beograd“, „Mirijevo“ i „Banovo brdo“. Kotlarnice: „Sremčica“ i „Barajevo“.
  • Utorak, 8. oktobar – Toplana „Batajnica“. Kotlarnice: KBC „Bežanijska kosa“, „Železnik“ i „Šeher” u Andre Nikolića 3.
  • Sreda, 9. oktobar – Toplana „Medaković“. Kotlarnice: „Preševska 31“, KBC „Zvezdara”- Dimitrija Tucovića 161 (parna), KBC „Zvezdara” – Dimitrija Tucovića 161 (neparna) i Dom zdravlja „Braće Jerković“.

Šta podrazumevaju tople probe

Kako navode iz Beogradskih elektrana za "Blic", tople probe predstavljaju režim tokom funkcionalnih probi kada se u radijatore korisnika isporučuje i topla energija.

Ipak, to se dešava samo u slučaju da srednja dnevna temperatura padne ispod 12 stepeni, a prema dosadašnjim prognozama RHMZ, to verovatno neće biti slučaj ove godine.

Poskupelo grejanje

Od ove grejne sezone u Beogradu će cene grejanja skočiti za 8,92 odsto. Kako je objasnio Vukić, to je oko 11 dinara po kvadratnom metru stana.

Na primer, za stan od 60 kvadrata, cena grejanja će biti veća za oko 700 dinara.

"Fiksni deo se odnosi na održavanje sistema, cevi, mreža i tako dalje, a varijabilni deo se odnosi na energente, vodu, gas, struju i tako dalje", kaže direktor JKP Beogradske elektrane.

Koliko traje grejni dan i kada toplane greju bez prestanka

Kako navode iz Beogradskih elektrana, grejni dan traje od 6 do 22 časa, a nedeljom i praznicima (11. novembar, 15. i 16. februara) od 7 do 22 časa.

Pri niskim spoljašnjim temperaturama vazduha u cilju zaštite energetskih objekata i opreme sistema daljinskog grejanja ili postizanja propisanih temperatura, komunalno preduzeće je dužno da produži grejni dan ili da neprekidno snabdeva tarifne kupce toplotnom energijom, a da pri tome racionalno gazduje energijom.

Snabdevanje toplotnom energijom se ne prekida u noći između 31. decembra i 1. januara, između 6. i 7. januara i između 13. i 14. januara, osim u slučaju izuzetno povoljne spoljašnje temperature vazduha kojom se obezbeđuje održavanje propisanih temperatura.

Ukoliko je temperatura spoljašnjeg vazduha izmerena u 18 sati niža od 1 stepen Celzijusa i prognozirane temperature spoljašnjeg vazduha u vremenu od 22 do 6 sati niže od 0 stepeni Celzijusa, grejanje traje kontinuirano 24 časa.

Kada se prekida isporuka toplotne energije

Isporuka toplotne energije se prekida kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa traju duže od dva sata. Ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža.

Prekid isporuke toplotne energije ne može biti kraći od četiri sata.

Isporuka toplotne energije u grejnom danu ne vrši se uopšte kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa traju duže od 10 sati i kada je u vremenu između 6 i 9 temperatura spoljašnjeg vazduha viša od 12 stepeni Celzijusa.

Koje su propisane temperature u stambenim objektima

Beogradske elektrane dužne su da u stambenim prostorijama postižu i održavaju sledeće temperature:

  • u dnevnim boravcima, spavaćim sobama, predsobljima, degažmanima i kuhinjama 20 stepeni Celzijusa
  • u toaletima (poseban) 15 stepeni
  • kupatilima (posebna i sa toaletom) 22 stepena
  • garažama 5 stepeni
  • ateljeima 20 stepeni Celzijusa
  • stepeništa i hodnici van stanova se ne greju

Dozvoljeno odstupanje temperature u odnosu na propisane je jedan (+ /-) stepen.

Kada su u pitanju poslovne prostorije, propisane su sledeće temperature:

  • kancelarije 20 stepeni Celzijusa
  • toalet 15 stepeni
  • hodnici i komunikacije 18 stepeni
  • magacini 10 stepeni Celzijusa

Kome se obratiti za zamenu radijatora

Zamenu radijatora obavlja vlasnik stana o svom trošku.

Uslugu pražnjenja instalacija prilikom zamene radijatora ili bilo koje intervencije na kućnim grejnim instalacijama vlasnik stana plaća na šalterima JKP Beogradske elektrane u Direkciji za snabdevanje toplotnom energijom u ulici Cara Dušana 141, u Zemunu.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading