policija interventna
Foto: Alo/Vladimir Marković

Naime, predloženim dopunama u članu 344b propisano je krivično delo Napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, a u članu 344v krivično delo Napad na lice zaposleno u zdravstvenoj ustanovi.

Osnovnim oblicima ovih krivičnih dela predviđena je kazna od tri meseca do tri godine zatvora za one koji napadnu lice zaposleno u zdravstvenoj ustanovi, odnosno prosvetnoj ustanovi ili člana njegove porodice, a u vezi sa poslovima koji se obavljaju u zdravstvenoj ustanovi.

Ukoliko tom prilikom učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u zdravstvenoj, odnosno obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice ili preti upotrebom oružja, pretiće mu kazna šest meseci do pet godina zatvora.

U slučaju da prilikom izvršenja dela učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u zdravstvenoj, odnosno obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice, pretiće mu kazna od jedne do osam godina zatvora.

Odgovor na napade na prosvetne i zdravstvene radnike

U obrazloženju predloženih izmena i dopuna navodi se da je uvođenje ovih krivičnih dela odgovor na narasli broj slučajeva nasilja prema zaposlenima u zdravstvenom i obrazovnom sektoru.

Dodaje se da ovakav pristup omogućava da se krivičnopravni sistem prilagodi savremenim društvenim izazovima, uz uvažavanje potreba različitih profesionalnih grupa za dodatnu zaštitu i pravnu sigurnost.

Odobravanje, negiranje ili umanjenje krivičnog dela

Jedno od novih predloženih krivičnih dela u Nacrtu je i Odobravanje, negiranje ili umanjenje krivičnog dela, za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Ovo krivično delo čini onaj ko javno odobrava ili negira postojanje ili umanjuje težinu krivičnog dela za koje se može izreći kazna doživotnog zatvora, a način na koji može dovesti do nasilja, ako je izvršenje krivičnog dela utvrđeno pravosnažnom presudom.

Ovo su samo neke od brojnih novina koje predvidja Narct izmena KZ-a, a koje su od juče i formalno na Javnoj raspravi koja će trajati do 1. novembra. 
Nacrt izmena zakona Ministarstvo pravde je 12. septembra uputilo Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading