Helena Gavran
Foto: Printscreen/Printscreen

"Porodici male Helene koju smo svi zavoleli je sada potreba naša pomoć kako bi mogli da se pokriju svi troškovi oko sahrane i transporta. Odlučili smo da će se moći da postavljaju licitacije na privatan račun iz tog razloga. Od 1.pa do 6. oktobra", napisala je juče administratorka pomenute Fejsbuk grupe.

Uplate u dinarima:

Helena Gavran

Koste Abraševića 19, Surčin, Republika Srbija

Broj računa: 205-9011007813176-78

Komercijalna banka ad Beograd

Podsetimo, Helena Gavran, riđokosa devojčica predivnog osmeha koja je zračila ljubavlju, pokrenula je Srbiju kada joj je zbog teške dijagnoze bila potrebna pomoć.

Svojevremeno je Katarina, Helenina mama, za Telegraf.rs pričala o tome kroz šta su zajedno prošli, o neprospavanim noćima, strahovima i svoj tugi i strepnji koje su pratile tešku dijagnozu.

Deo njene ispovesti ćemo iznova ponoviti u nadi da će svima koji su u mogućnosti i sada da pomognu, povećati želju za time jer ova porodica je propatila, a sada prolaze kroz najteže momente.

"Bila je vesela devojčica, a onda se sve promenilo"

- Helena je bila jedna zdrava, vesela, razigrana devojčica, sve do jednog momenta kada je počela da se povlači u sebe. Primetili smo da sve manje ima želju za igrom i da ima vidne promene u raspoloženju. Postala je ljuta, besna, nezainterosovana, pospana. To je trajalo jedno kratko vreme dok nisu nastale nove, dodatne promene. Budila se ujutru sa mučninom i obično bi svako jutro povraćala, to je trajalo nekoliko dana, a lekari su to smatrali virusom. Zaista je na početku sve ličilo na stomačni virus. Prolazili su dani, ali virus ne. Njoj se stanje svakim danom pogoršavalo i povraćanje je postalo svakodnevno - priča Katarina Gavran.

Igrom slučaja, treća beba u porodici se rodila baš mesec dana pre nego što su Helenine mučnine počele. Lekari su njenu promenu kasnije smatrali ljubomorom na najmlađu sestru.

- Kada je donet taj zaključak, Helenu smo vodili kod psihologa, ali, nažalost, bili smo na pogrešnom putu sve dok njeno stanje nije postalo ozbiljno. Jedan dan primetili smo da našoj Heleni beži oko u stranu, odmah smo zakazali pregled i već za dva dana smo otišli kod očnog lekara gde nam je rečeno da mora da nosi naočare jer ima veliku dioptriju. To saznanje bilo nam je u trenutku jako bolno, ali ubrzo smo se navikli na tu činjenicu - priča majka.

Ali, tu ni izbliza nije bio kraj.

- Dok smo čekali naočare da budu gotove, probudila se jedno jutro uz jaku mučninu i naravno povraćanje, tada je već bila dosta malaksala, izgubila je na kilaži, izgledala je jako loše, počela je čak i da se tetura, žalila se da ne želi da hoda - priča Katarina dodajući da su tada shvatili da je "đavo odneo šalu".

- Tada smo sve bacili u vodu što su nam lekari do tada pričali i odlučili da zatražimo da joj se urade kompletni pregledi, jer je bilo očigledno da naše dete ima neki problem. Kada smo otišli na Institut za majku i dete, gde smo bili samo sedam dana pre, tada su lekari znali da ipak postoji nešto što nije ni ljubomora, ni vid, a ni virus. Poslali su Helenu na skener glave. Dok je bila na pregledu, nadali smo da ipak nije to, da nije ono najgore, ali nažalost po završetku skenera, loša vest.

Roditeljima je rečeno da postoji neka crna mrlja i da Helena mora hitno da se prebaci na neurohirurgiju. Po dolasku na neurohirurgiju saznaju da Helena ima hidrocefalus koji zapravo pravi tumor.

Helena se lečila u Francuskoj i u Rusiji. Devojčica neprikosnovene hrabrosti i snage se borila kao lav, ali je prokleta bolest bila uporna.

Helena je rođena 17. novembra 2015. godine u Beogradu. Bila je najstarija od tri sestre, jedina riđokosa sa nebo plavim okicama. Bila je uvek veselo, nasmejano, izuzetno pametno, zrelo i radoznalo dete.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading