Aleksandar Vucic
Foto: Alo

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 6. oktobra, u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Bez zakazivanja i uputa, građani će moći da obave niz pregleda, među kojima su i kardiološki i urološki pregled, kao i da prime sezonsku vakcinu protiv gripa.

U nedelju, 6. oktobra, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da u periodu od 8 do 17 časova obave:

  • kardiološki pregled
  • urološki pregled
  • izmere krvni pritisak
  • izmere nivo šećera u krvi
  • urade tumor markere PSA za muškarce, kao i CEA, CA 19-9, i AFP
  • urade analizu prosečnog nivoa šećera u krvi u poslednja 2 do 3 meseca (hba1c ).

Pored toga, u okviru ove akcije, građanima će biti omogućeno da u nedelju prime sezonsku vakcinu protiv gripa. Vakcinacija u našim domovima zdravlja zvanično počinje u ponedeljak, 7.oktobra.

Ministarstvo zdravlja je akciju preventivnih zdravstvenih pregleda obnovilo u maju ove godine, u cilju rane dijagnostike i prevencije oboljevanja.

Veliko interesovanje građana najbolje ilustruje podatak da je tokom osam dana ove akcije, preventivne preglede obavilo 205 hiljada građana, kojima je urađeno preko milion pojedinačnih pregleda, analiza ili zdravstvenih intervencija.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi, biće istaknute na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

(Blic)

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading