psi lutalice
Foto: Alo/Alo!/Nenad Vujanović

"Pseća mafija", kako upozoravaju u gradovima i opštinama, kao povod za tužbu koristi viljuške ili čak vilice uginulih pasa, a dešava se da pojedinci u nekim gradovima, kao "profesionalne žrtve", budu obeštećeni čak četiri puta mesečno!

U Valjevu je tako, po podacima JKP "Vidrak" u čijoj nadležnosti je i zoohigijena, kasa ovog JKP gotovo ispražnjena, pošto je prošle godine na ime naknade štete zbog ujeda pasa građanima isplaćeno više od 54 miliona dinara! Već u prvoj polovini ove godine "Vidrak" je vodio 106 sudskih sporova čija je ukupna vrednost 11,2 miliona dinara i svi se odnose na ujede pasa, kao i da su obaveze po ovom osnovu, uključujući presude od ranije, dostigle 13,5 miliona dinara.

Neke građane psi "ujedaju" četiri puta mesečno

- Neverovatan je podatak da su pojedine Valjevce psi ujedali i po četiri puta mesečno i da su svi oni imali uredne lekarske nalaze o zadobijenim povredama. Mi smo pokrenuli i sudske sporove u nekima od ovakvih slučajeva, ali radi se o problemu koji je prisutan širom Srbije i neophodno je da se uključe više instance, republički nivo, kako bi se svemu stalo na put – kaže direktor “Vidraka” Dragutin Kuzmanović.

Ovo valjevsko JKP je i ranijih godina "debelo" plaćalo naknade za ujede pasa – više od 21 miliona dinara 2021. godine, iznos za koji je gradska čistoća mogla da kupi dva nova kamiona smećara, odnosno, 23,7 miliona dinara u 2016. godini, koliko je ujedenim sugrađanima platio i Beograd.

Najviše zloupotreba "ujeda" u Valjevu, Kraljevu, Novom Sadu i Beogradu

Grad na Kolubari nije jedini u Srbiji koji je suočen sa tim da svake godine isplaćuje višemilionske naknade štete zbog ujeda pasa lutalica. Iako je problem sa psima lutalicama nesporan, u mnogim lokalnim samoupravama već godinama upozoravaju da među "ujedenim" tužiocima ima i mnogo onih koji napad psa lutalice lažiraju.

Pored Valjeva, gde je čak zabeležen slučaj da je jedan građanin na taj način na osnovu sudskih presuda u svoju korist "zaradio" više od 370.000 dinara, komisije lokalnih samouprava za ispitivanje tužbi podnetih zbog ujeda pasa lutalica utvrdile su da se najviše zloupotreba dešava u Kraljevu, Srbobranu, Novom Sadu i Beogradu.

U glavnom gradu skoro 700 tužbi za ujede pasa i mačaka

Tako su tužbe protiv glavnog grada zbog ujeda pasa i mačaka, lane podnela 683 građana, što je za petinu više nego godinu dana ranije. Naknade u ovim sporovima su budžet Beograda koštale 21,4 miliona dinara, a u Sekretarijatu za komunalno-stambene poslove Grada Beograda naveli su da je ukupnog broja ovih tužbi 497 zahteva bilo opravdano. Visina odštete kretala se zavisno od stepena zadobijenih povreda, ali je prosečan iznos naknade, kako su istakli u Sekretarijatu, bio 36.000 dinara.

Na zloupotrebe ujeda pasa lutalica u glavnom gradu su ukazivali i 2019. godine, s obzirom na to da je prestonica samo za dve godine dobila više od 1.500 tužbi i zahteva za obeštećenje zbog ujeda pasa lutalica.

- Pred nekoliko sudova u Srbiji ljudi podnose postupak za nadoknadu štete po istom osnovu. Na primer, oštećeni podnesu tužbu zbog ujeda pasa u sudu u Beogradu, Nišu, Subotici i Novom Sadu i pred svakim sudom ostvare nadoknadu jer ne postoji jedinstvena baza za takvu vrstu podataka, ne postoji način da se tome stane na put - rekla je tada gradska pravobraniteljka Ljiljana Blagojević.

Grebanje viljuškom i "ujed" vilice uginule životinje

Poprilično "oštećen" zbog isplate naknade štete ujedenim građanima bio je i budžet Opštine Inđija 2021. godine i to za više od 30 miliona dinara, a odbornici i predstavnici vlasti u toj opštini su tada isticali da je da je reč o očiglednim zlupotrebama "mreže advokata i građana koji su se čak grebali viljuškom, a onda to predstavljali kao ujed psa lutalice"!

U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) ranije su upozoravali da je uzrok ovih problema i zloupotreba to što nema dovoljno reda u radu komisija koje odlučuju o pravima građana na naknadu štete od ujeda uličnih pasa.

(Blic)

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
psi

Komentari (0)

Loading