obuća
Foto: Shutterstock

Danas će u Srbiji zbog hladnog talasa biti sveže i oblačno vreme, praćeno povremeno s kišom i lokalnim plјuskovima, koji će na jugozapadu, jugu i istoku Srbije ponegde biti praćeni i grmlјavinom. Temperatura u većini mesta biće slična kao i u subotu, najniža će se kretati od 9 do 13, a najviša dnevna od 15 do 21 stepen Celzijusa.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda su naveli da će jedino u centralnim i južnim delovima Srbije kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom biti učestaliji, a kasno uveče očekuje se prestanak padavina i postepeno razvedravanje.

- Kasnije posle podne i uveče iznad većeg dela prestanak padavina i razvedravanje. Vetar slab i umeren, na istoku povremeno jak severozapadni. Početak naredne sedmice donosi sunce i porast temperature - navodi RHMZ.

Petodnevna vremenska prognoza za Srbiju

Iz RHMZ navode da će se postepeni porast temperature sa nedelje preneti na sledeću sedmicu kada se očekuje pretežno sunčano u toplije vreme u našoj zemlji.

- Početkom naredne sedmice, u ponedelјak i utorak nakon svežeg jutra mestimično uz maglu i niske oblake, tokom dana ponovo toplije. U ponedelјak biće pretežno sunčano, a u utorak uz slabu do umerenu oblačnost - saopštio je RHMZ.

U ponedeljak će biti pretežno sunčano i sveže, uz slab i umeren severozapadni vetar koji će na istoku Srbije povremeno imati i olujne udare ali se krajem dana očekuje i njegovo slabljenje. Jutarnja temperatura kretaće se od devet stepeni, a najviša dnevna iznosiće 22 stepena.
U utorak će biti sunčano, malo i umereno oblačno, ali će biti za nekoliko stepeni toplije. Tako će jutarnja temperatura iznositi 12, a dnevna 26 stepeni.
U sredu su, za razliku od utorka mogući pljuskovi, ali temperatura se neće mnogo razlikovati od prethodnih dana. Jutarnja će biti 13, a najviša dnevna 23 stepena.
U četvrtak će biti pretežno sunčano biti širom zemlje, a ujedno i najtopliji dan u narednih pet dana, sa jutarnjom temperaturom od 14 stepeni, i skoro pa letnih 27 tokom dana.

Čubrilo: Posle toplih dana stiže jako zahlađenje

Marko Čubrilo, meteorolog amater, objavio je takođe da će od danas biti toplije vreme. On navodi da tokom sledeće nedelje neće biti sasvim stabilno vreme. Kako navodi, prolazna kiša je moguća oko srede, petka i ponovo narednog vikenda, kada bi moglo još više da zahladni.

- Od nedelje toplije i od srede suvo. Jutra hladna uz minimume od +2 do +13, ponegde u kotlina moguć prizeman mraz. Tokom dana maksimumi od +17 do +22, a ponegde u sredu i u oko +25 stepeni Celzijusa. U sredu tokom dana prolazno pogoršanje uz kišu, a ponegde može biti i pljuska sa grmljavinom, posebno na jugu. Padavine će biti prolazne i manje obilne od proteklih. U drugom delu sledeće nedelje ponovo suvo i toplo uz dnevne maksimume od +19 do +24 stepena Celzijusa. Novo, prolazno, naoblačenje i manje zahlađenje se očekuje oko narednog petka, dok je sledećeg vikenda moguće nešto jače, ali takođe prolazno pogoršanje kada bi moglo i osetnije zahladiti tako da bi se oko 13.10. maksimumi mogli kretati od +7 do +12 stepeni Celzijusa - naveo je on.

 

 

Da li ćemo imati nepogode kao u BiH i miholjsko leto

Čubrilo ističe da će oko polovine meseca biti suvo i svežije vreme, malo toplije od proseka.

- Posle 15.10. bi opet neko vreme trebalo biti suvo i malo toplije od proseka uz vrlo sveže noći, dok je oko 20.10. moguće novo pogoršanje koje bi potencijalno uslovilo i sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom. Za sada je verovatnoća te ciklogeneze mala, ispod 30 procenata, ali s obzirom na to kakvu je katastrofu je izazavao upravo ciklon nad Jadranom razvoj ove situacije treba pratiti i u koliko bude potrebe na vreme reagovati - ističe on.

Kako dalje navodi, u periodu od oko 08.10 pa do oko 18.10. uz povremene prekide trajaće neka vrsta miholjskog leta.

- To neće biti tipično miholjsko leto, jer će toplo i suvo vreme biti prekidano povremenim pogoršanjima, posebno oko 12. oktobra. kada bi na kratko moglo i malo jače da zahladni - zaključuje ovaj meteorolog amater.

Detaljnu prognozu od oktobra pa sve do marta za celu Srbiju, ali koliko ćemo imati snega u Beogradu, pročitajte ovde.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading