bosna
Foto: Alo/Alo

Situacija u delovima BiH koji su pogođeni poplavama i odronima i dalje je teška, a spasilačke službe stavljaju fokus na Jablanicu. Na svu nesreću, na udaru nemilosrdnog nevremena našle su se i Crna Gora i Hrvatska.

Fokus u BiH je juče bio na Donjoj Jablanici i raščišćavanju puteva prema Blidinju i Prozoru, kao i Mostaru, prema kojem je saobraćaj omogućen samo hitnim službama, ali ne i civilnim putničkim vozilima.

Sabahudin Spahović iz Federalne uprave civilne zaštite izjavio je da je dovoljno resursa i mehanizacije na terenu, pa nije potrebno da se građani samoinicijativno organizuju i dolaze da pomognu.

bosna

Alo

 

CRNOGORCI OSTALI BEZ MOSTOVA, MEŠTANI I TURISTI ZAGLAVLJENI BEZ HRANE

Katastrofa nije zaobišla ni Crnu Goru, kod Šivnika u selu Komarnica, reka se izlila iz svog korita i napravila stravičnu bujicu koja je razdvojila selo na dva dela i sa sobom odnela dva mosta.

- Otišao sam u sedam sati na posao i kad sam hteo da se vratim, nisam mogao. Oca gledam na pet metara - tako blizu, a tako daleko. Nemoćni smo - ispričao je Božidar Stijepović.

Reka je u petak uništila pomoćne objekte, promenila tok, poplavila ribnjak, imanja, a Stijepovićevi roditelji, kao i četrdesetak meštana i turista, ostali su odsečeni u gornjem delu sela, u zaseoku Kozarica.

- Stariji kažu da ovakva nepogoda nije zapamćena u našim krajevima. Uništena je sva infrastruktura - od mostova, vodovoda, struje. Mostovi se moraju odmah rešavati. Oko 30-40 meštana je zarobljeno. Ima starih ljudi. Tu ima i turista jer je ovo turistički centar Šavnika. Dostavljamo vodu, hranu. Opština Šavnik je odmah reagovala, ali očekujemo da se država uključi, da rešimo infrastrukturu i da povežemo ljude - kaže mlađi Stijepović, dok ga otac, s druge strane mosta, pozdravlja jer preko mosta ne može.

MN: U katastrofalnim poplavama u BiH stradala 21 osoba

Preporuka je, kako kaže, da građani ne dolaze, jer još postoji preveliki rizik na lokacijama od potencijalnih novih odrona i poplava, a ukoliko bude potrebe za dodatnim ljudstvom, Federalna uprava civilne zaštite će uputiti javni poziv.

bosna

Alo

 

PROGLAŠENA TRODNEVNA ŽALOST U JABLANICI!

Načelnik opštine Jablanica Damir Šabanović doneo je odluku o proglašenju dana žalosti, koji će trajati od danas do 8. oktobra, povodom tragične smrti građana te opštine u katastrofalnim poplavama.

Na području Jablanice i Konjica do sada su pronađena tela 16 osoba, dok su tri osobe smrtno stradale u Fojnici, a još se traga za desetinama nestalih.

Na terenu u Jablanici od juče je raspoređeno oko 60 spasilaca, a očekuje se dolazak spasilačkih timova iz desetak zemalja regiona i EU.

- Pre dva dana smo pronašli još jednu žrtvu u Jablanici i sada imamo 14 stradalih u evidenciji. Još uvek tragamo za sedam meštana - naveo je on.

MN: Spasilački timovi iz Srbije dočekani u Bratuncu

Vršilac dužnosti direktora Uprave civilne zaštite Republike Srpske Boris Trninić dočekao je juče ujutru na graničnom prelazu Bratunac spasilačke timove MUP-a Srbije, koji su upućeni u BiH po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle poplava koje su pogodile tu zemlju.

Trninić je pripadnicima spasilačkih timova MUP-a Srbije zahvalio u ime zvaničnika Republike Srpske, ali i zvaničnika na nivou BiH, prenosi RTRS.

- Idemo da pomognemo, nosimo dobru volju. Situacija je veoma loša, neverovatno je šta se sve izdešavalo - rekao je Trninić pripadnicima spasilačkih timova MUP-a Srbije.

PRONAĐENO TELO U BUTUROVIĆ POLJU!

Pronađeno je još jedno telo u Buturović Polju, potvrđeno je nezvanično za „Avaz“.

Spasioci su juče pronašli telo u jezeru i izvučeno je na površinu. Kako bosanski mediji saznaju, radi se o jednoj baki za kojom se tragalo. Sumnja se da ima još žrtava.

Na terenu su i dalje desetine spasilaca, među njima i pripadnici Specijalne policije FUP-a. U katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini, podsećamo, stradalo je najmanje 21 osoba. Najviše stradalih je u Donjoj Jablanici. Na desetine je nestalih.

U Bratunac je juče ranom zorom pristigao konvoj od 12 vozila sa 36 pripadnika specijalističkih timova za spasavanje Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ispratio je spasilačke timove MUP-a u BiH, ističući da je Srbija, odnosno Sektor za vanredne situacije MUP-a, svega nekoliko minuta nakon što je Bosna i Hercegovina zvanično zatražila pomoć, odmah ponudio BiH da pomogne u svemu što je neophodno.

Pomoć u ljudstvu uputila je i Slovenija, a pomoć stiže i iz Crne Gore, Severne Makedonije, Poljske, Republike Češke, Turske.

bosna

Alo

 

BUJICA U HRVATSKOJ BACALA AUTOMOBILE U MORE!

Bujične poplave koje smo viđali proteklih dana širom susedne Bosne i Hercegovine pogodile su i malo ribarsko mesto Podgora na Makarskoj rivijeri u Hrvatskoj, a prizori su bili apokaliptični.

Obilan pljusak koji je u subotu po podne pao na području Podgore, istočno od Makarske, izazvao je izlivanje potoka na ulice, a voda je ušla i u veliki broj kuća i objekata. Kiša, koja je prešla u dugotrajan i jak pljusak, ispunila je potoke, a voda se potom izlila na ulice u vidu jakih bujica.

Obilne padavine koje su po podne pale na Biokovo bukvalno su se u bujicama spuštale niz padine prema moru, noseći sve pred sobom. Prema nezvaničnim informacijama, bujice su bacile nekoliko automobila u more. U Gornjoj Podgori došlo je i do klizišta.

DA SE ĆERKICA NIJE PROBUDILA, PODAVILI BISMO SE SVI!

Elvedin Mušanović iz Kiseljaka objavio je na Fejsbuku da je njegova porodica izbegla tragediju zahvaljujući najmlađoj kćeri, koja se probudila jer je bila gladna.

- Hvala našoj Nur koja se probudila da jede i tako smo primetili da je vodostaj Kreševke porastao, inače bi i sva vozila bila potopljena. U dvadesetak minuta sve je bilo pod vodom. Gledaš i ne veruješ da ti se to pred očima dešava, jednostavno se nije moglo učiniti ništa više. Otac je celi život ulagao u auto-servis, juče je sve mulj prekrio. Ništa nismo uspeli da podignemo. Moji svi pomoćni objekti su bili oko 150 cm pod vodom. Ljudskih žrtava nije bilo, hvala bogu. Materijalna šteta je ogromna, ali će se nadoknaditi. Nama pomoć oko čišćenja nije potrebna, ima nas dovoljno, hvala bogu. Veliko hvala svima koji su juče čistili. Hvala svima vama koji ste voljni pomoći, puno to znači. Vi koji ste u prilici, pomozite našim starijim komšijama, oni ovo ne mogu sami očistiti za celi svoj život. Onaj ko ovo nije prošao ne može ni da zamisli kakav je osećaj i kakva prljavština ostaje. Sam čovek može samo da plače. Kiseljak ovo nije zapamtio, i molim boga da se više ne ponovi. Hvala vam, prijatelji moji - poručio je Mušanović.

Iz Uprave civilne zaštite saopštili su da je bez struje ostalo 3.000 ljudi.Za nešto više od sat vremena u Podgori je palo ekstremnih 140 litara kiše po metru kvadratnom. Sve vatrogasne ekipe su bile na terenu jer su bujice poplavile ulice, dvorišta, podrume, šetališta, piše Dalmacija Danas.

- Premestite dragocenosti na uzvišena mesta, pripremite vodu za piće jer može biti kontaminirana posle poplava (u toku poplave ne piti vodu iz vodovodnih cevi, bunara i drugih izvora), budite spremni za evakuaciju s rancem za vanredne situacije - savetovala je načelnica Podgore Petra Radić.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić izjavio je juče da je poplavna voda ušla u 25 porodičnih kuća i da su mnoga dvorišta i poslovne zgrade pretrpele štetu, a da je najteža situacija u Brodarcima i Borlinu, kao i na levoj obali Kupe.

- Štetu ćemo proceniti narednih dana, ali već sada znamo da nije toliko velika kao prethodnih godina - izjavio je Mandić. On je naglasio da je vodostaj opao, da su građanima podeljeni isušivači i da će sutra biti saniran teren.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading