baba
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Poslednjih par dana građanima stižu mejlovi od izabranih banaka koji su ih na trenutak zbunili. 

Naime, u mejlu je naveden rok do kada se moraju ažurirati korisnički podaci ili će u suprotnom njihovi računi biti ugašeni. S ograđivanjem da se radi o zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. 

Mejl su dobijale sve kategorije građana, od penzionera do mlađih ljudi. Kako banke naglašavaju zahtev je regularan i zakonski obavezujuć.

Mejl glasi:

Poštovani/a,

Želimo da Vas obavestimo o važnom koraku koji preduzimamo kako bismo ispunili svoje zakonske obaveze, u skladu sa najvišim standardima profesionalnog postupanja i našim zajedničkim ciljem - uspešnim i sigurnim poslovanjem.

Kao finansijska institucija, u skladu sa obavezama proisteklim iz Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Sl. glasnik RS, br. 113/2017, 91/2019, 153/2020 i 92/2023 (u daljem testu Zakon) aktivno radimo na periodičnom ažuriranju podataka o svojim klijentima i njihovom poslovanju.

Ovaj zakon ima ključnu ulogu u stvaranju sigurnog i pouzdanog okruženja za finansijske transakcije i zaštitu Vaših interesa. Zbog toga Vas molimo da posetite najbližu ekspozituru naše banke sa važećim identifikacionim dokumentom i pomognete nam da do 31.10.2024. godine ažuriramo Vaše podatke i ispunimo obavezu definisanu ovim zakonom.

U slučaju da se ne odazovete našem pozivu, nažalost nećemo biti u mogućnosti da adekvatno upravljamo rizikom pranja novca i finansiranja terorizma, i bićemo prinuđeni da od 01 novembra 2024. godine privremeno blokiramo Vaš račun, u skladu sa članom 13. stav 2 i članom 75 Opštih uslova pružanja platnih usluga potrošačima.

Još jednom, pozivamo Vas da nas podržite u ovoj važnoj inicijativi, koja će ne samo obezbediti usaglašenost sa zakonima, već će podržati održivost i sigurnost celokupnog finansijskog sistema.

Ukoliko ste u međuvremenu dostavili neophodnu dokumentaciju, zahvaljujemo Vam se i molimo Vas da zanemarite ovo obaveštenje.

Unapred se zahvaljujemo na razumevanju i saradnji.

Građani su se našalili na društvenim mrežama i ostavljali komentare poput "Babe u Srbiji peru pare i finansiraju terorizam".

BONUS VIDEO 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading