poslovni forum
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Na poslovnom forumu "Kako poslovati u Dubaiju", koji je okupio 60 domaćih kompanija i 12 kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata,ministarka Mesarović je naglasila da je ponosna i na Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu između Vlade Srbije i Vlade UAE.

- On će dodatno ojačati most saradnje dve zemlje i omogućiti privredama obe zemlje da se dodatno ubrzano razvijaju, čime će obe ekonomije postati još snažnije-  rekla je Mesarović.

Ministarka navodi da je zahvaljujući proizvodnoj i geografskoj diversifikaciji izvoz robe i usluga u 2023. zabeležio je rast od osam odsto, dok je u prvih sedam meseci ove godine uvećan za 5,1 odsto.
- Bilateralna ekonomska saradnja između naših država je u usponu. Ukupna spoljnotrgovinska razmena u 2023. iznosila je 147 miliona evra, od čega je izvoz vredeo blizu 111,4 miliona evra i time je ostvario rast od 35,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu-  kazala je ona.
poslovni forum

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Mesarović naglašava da Srbija, zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini, ima pristup tržištu koje broji oko 2,8 milijarde ljudi.
- To je potencijal koji Vlada Srbije stavlja pred vas- rekla je ministarka, obraćajući se prisutnima.
Dodaje da je Srbija 2021. godine bila prisutna na specijalizovanoj izložbi Ekspo koju su te godine organizovali UAE, a što je našoj zemlji doprinelo da oblikuje svoje razvojne korake ulažući napor da se kvalifikuje kao organizator te manifestacije.
- Naša očekivanja od tog događaja su velika, a naše samopouzdanje da možemo da ih ispunimo je ojačano partnerstvom sa UAE- poručila je ministarka.

poslovni forum

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Prema njenim rečima, do saradnje može doći u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, u oblasti upravljanja poljoprivrednim zemljištem, u sektoru energetike s naglaskom na obnovljive izvore energije, kao i u oblasti zaštite životne sredine, sektoru informacionih tehnologijia, ali i u turizmu.

poslovni forum

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Potpredsednik PKS Milovan Kocić kaže da naše dve zemlje polako, ali sigurno postaju strateški partneri i to ne samo na političkom, već i na ekonomskom planu.
- O tome najbolje govore investicije iz UAE u našu zemlju, ali i velika zainteresovanost poslovne zajednice Srbije da posluje na tržištu Emirata, a posebno na tržištu Dubaija-  rekao je Kocić.
Ističe da naša zemlja zauzima šesto mesto u uvozu jabuka u Emirate, dok je lider u uvozu smrznute maline na teritoriju UAE.
Kocić dodaje da će potpisani sporazum obezebditi diversifikaciju uvoza i izvoza za obe zemlje, ali i povećanje ukupne robne razmene, dok će memorandum doprineti jačanju privrednih odnosa.

poslovni forum

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

- Privredna delegacija iz Dubaija imaće priliku danas da sa odabranim kompanijama iz Srbije, koje pripadaju različitim sektorima, ostvari direktan kontakt i predstavi svoje ideje i ponude za saradnju- naveo je Kocić.
Predsednik privredne komore Dubaija Muhamed Luta istakao je da starteška lokacija Dubaija omogućava tom gradu da postane globalno čvorište za međunarodnu distribuciju, kao i da razvija najveća logistička postrojenja za trgovinu hranom.

poslovni forum

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

- Srbija, kroz Dubai, može unaprediti izvoz na Bliski istok, Afriku i Aziju i to može poslužiti Srbiji kao katalizator za unapređenje njene globalne pozicije -  istakao je Luta i dodao da  trenutno imaju 31 kancelariju širom sveta.

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata Ahmed Almenhali kaže da je Privredna komora Dubaija zainteresovana za srpsko tržište zbog njenog liderstva u regionu.
poslovni forum

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

- Emiratske kompanije su ostvarile značajan rezultat u Srbiji u različitim sektorima, a pored toga mala i srednja preduzeća imaju vodeću ulogu u povećanju razmene, predstavljajući sponu između zajednice i rukovodećeg sektora što doprinosi održivosti ekonomskog rasta-  rekao je Almenhali.

poslovni forum

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Ambasador ističe da je cilj pronaći mehanizme koji će malim i srednjim preduzećima olakšati da iskoriste pun potencijal.
- Ujedinjeni Arapski Emirati predstavljaju važan centar za investiranje imajući u vidu atraktivno poslovno okruženje, kojim raspolaže zahvaljujući fleksibilnim politikama i višetrukim olakšicama -  rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading