Pravoslavna crkva
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sigurni smo da ne znate jer cena za ovu crkvenu uslugu zvanično ne postoji, nego se, prema nekom nepisanom pravilu, svešteniku da u ruke onoliko koliko ste u mogućnosti. Ipak, pojedine eparhije imaju svoje cenovnike, pa je tako sveštenik u jednom vojvođanskom mestu porodici naplatio uslugu krštenja čak 20.000 dinara, zbog čega su mu oni tražili fiskalni račun. Računa, naravno, nema, preneli su beogradski mediji. 

Drago R. iz jednog malog grada u Vojvodini objavio je u Fejsbuk grupi "Pravna pitanja i pravna pomoć" nedavno iskustvo koje je imao sa tamošnjim sveštenikom. On je, kako je napisao, u crkvi zakazao krštenje svoje petomesečne ćerke Milice. Nije pitao za cenu jer je smatrao da cena nije važna - svakako je želeo da ostavi prilog crkvi.

Ipak, doživeo je neprijatno iznenađenje kada mu je sveštenik, nakon crkvenog čina, zatražio 20.000 dinara. Kaže da nije očekivao ovoliku cenu u tako malom gradiću s malo parohijana odnosno domaćinstava.

"Mi smo iz Beograda, ali smo želeli da Milicu krstimo ili u manastiru na Fruškoj gori ili u nekoj crkvi u Vojvodini, s obzirom na to da volimo taj deo Srbije. Zakazli smo telefonski krštenje u jednoj lepoj crkvici, ne pitajući koliko košta jer, pomislio sam, svakako smo želeli da damo prilog crkvi, u slučaju da je krštenje besplatno ili da je neka mala cena u pitanju, nadomestili bismo prilogom“, priča Drago.

"Dajte mi fiskalni račun"

Na dan krštenja, porodica je upoznala sveštenika koji će krstiti njihovog najmlađeg člana. Ni tada nisu pričali o ceni. Posle krštenja, Drago je upitao oca koliko je dužan.

"Rekao je 20.000 dinara, ako mi nije mnogo. Pogledao sam ga i upitao da li je to cena iz njihovog zvaničnog cenovnika ili me pita proizvoljno da li mogu toliko da dam. Kazao je da je to cena krštenja u njihovoj crkvi. Bio sam preneražen. To je zaista puno. Šta rade oni ljudi koji imaju više dece, pa ih, recimo, krštavaju u isto vreme. Treba 500 evra da ostave za taj čin? To nije u redu", priča Drago.

Drago je, kaže, bez pardona rekao popu da je to mnogo novca za krštenje.

"Nije problem u parama, u smislu da ih ostavimo crkvi kao donaciju i prilog. Ali je problem što crkva ima takvu cenu usluge u svom cenovniku, ako uopšte crkve imaju cenovnike. Koliko znam, Srpska pravoslavna crkva zvanično nema cenovnik, što je možda i pogrešno jer onda eparhije samostalno odlučuju o cenama, pa je na jednom mestu krštenje 10.000, na drugom 20.000, na trećem besplatno, a negde je po principu koliko daš".

Kako dalje objašnjava, izvadio je novčanik i uredno platio uslugu, ali je od sveštenika zatražio fiskalni račun. Pop je, kako nam priča Drago, rekao da nema fiskalnu kasu.

"U Beogradu su cene krštenja različite. U jednoj opštini je 7.000, u drugoj 10.000. Ali nisam čuo da u nekoj crkvi krštenje iznosi čak 20.000 dinara. To nije u redu prema parohijanima i porodicama sa puno dece. Baš sam se zaprepastio i razočarao. Zbog toga sam i tražio fiskalni račun, iako sam znao da ga neću dobiti. Nažalost, pare su ušle u svaku poru našeg društva", kaže razočarano Drago.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading