Jablanica
Foto: AP/AP Armin Durgut

Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Miloš Milenković rekao je da posle bujičnih poplava u BiH naš tim nastavlja delovanje u dva smera - potragu za nestalima, a i učestvuje u evakuaciji stanovništva. Specifičnost ovog terena je da su u pitanju velike površine na kojima se traga za malim brojem lica, u pitanju su minuti", kaže Milenković.

U Bosni i Hercegovini nakon katastrofalnih poplava na terenu je 36 pripadnika specijalističkog tima za spasavanja Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije, sa 12 vozila. 

Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Miloš Milenković rekao je za RTS da je u BiH zbog najava novih padavina doneta odluka o evakuaciji stanovništva i da će tim Srbije učestvovati u tom zadatku.

- To govori o komplikovanoj situaciji na terenu. Naš tim nastavlja delovanje u dva smera. Nastavljaju potragu za nestalima, a i evakuaciju stanovništva - kaže Milenković.

Prema njegovim rečima, spasioci se suočavaju sa nizom specifičnosti, sa pet metara naslaga, tako da će delovati i "Srbijavode" sa teškom mehanizacijom, jer bez toga ne bi moglo ništa da se učini.

- Nakon inicijalnog zahteva BiH, MUP je odreagovalo za nekoliko minuta. Tim je upućen u nedelju u BiH. Po dolasku su se stavili lokalnim vlastima na raspolaganje - kaže Milenković.

Precizira da su zadaci tima potraga za nestalima, dostava hrane, pripadnici se angažuju i na osposobljavanju puteva, a danas će učestvovati i u evakuaciji stanovništva usled najavljenih novih nepogoda.

- Svaka situacija donosi novo iskustvo, menjali smo taktičko delovanje, tim je obučen da deluje u takvim situacijama. Jedna specifičnost ovog terena je da su u pitanju velike površine na kojima se traga za malim brojem lica. U pitanju su minuti - naveo je Milenković.

Kako je rekao, iskustvo iz Turske nam govori da ima malo veravotnoće da će se pronaći neko živ, tim Srbije je u Turskoj nakom 72 sata pronašao živu osobu.

Milenković je istakao da lokalne vlasti donose odluku kada se prestaje sa pretragom terena.

Na pitanje da li su slične bujične poplave moguće i u Srbiji, kaže da rizik postoji u brdsko-planinskim predelima Zapadne, Jugozapadne Srbije. Međutim, ističe da su male šanse da se to dogodi kod nas, ali da su vatrogasne jedinice spremne da deluju u takvim situacijama.

- U BiH meštani nisu stigli da iskoče iz kuća. MUP je išao u korak sa vremenom, elektronska platforma za prosleđivanje informacija podrazumeva da građani dobiju poruku da su na njihovoj lokaciji moguće bujične poplave i kako da reaguju. To doprinosi podizanju svesti građana, da bi mogli da reaguju pre nego što bude kasno - objasnio je Milenković.

(RTS)

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading