OVO SU 4 SIPTOMA VIRUSA KOJI HARA SRBIJOM! Bolesne čitave porodice, domovi zdravlja krcati, a u sve se umešala i korona!
Foto: Shutterstock

Ambulante domova zdravlja su pune, a kako pojedini roditelji otkrivaju zaraza se, pogotovo među decom, širi brzinom svetlosti.

- Prvo je mlađe dete počelo da povraća kad se vratilo iz vrtića, a onda u samo par sati razmaka i starije. Ujutru muž nije mogao da ustane za posao koliko ga je oborilo - priča nam jedna Beograđanka.

Kako navodi, pravo iznenađenje je dočekalo u ambulanti koja je bila krcata zaraženima.

- Na kraju sam se i ja razbolela, moj organizam nije ostao imun. Bolovi u stomaku su prejaki, samo sam čaj mogla da pijem - napominje ona.

Više virusa aktivno u isto vreme

Doktorka Biserka Obradović otkrila je koji su to virusi, ali i bakterije koji zadaju pravu muku građanima Srbije, ali i kako da ih prepoznamo i stanemo im na putu.

- Trenutno je na snazi više virusa. Pre svega tu su oni sezonski, adeno virusi kojih ima preko 60, ali dva najdominantnija su oni koji zahvataju gornje disajne puteve i oni koji zadaju stomačne tegobe - objasnila je Biserka.

Takođe, zastupljeni su i stomačni, noro i rota virusi čiji simptomi su najprepoznatljiviji.

- Njih odlikuje prvo mučnina, zatim povraćanje i dijareja, a kod nekih se pojavi i povišena temperatura - napominje doktorka.

U sve se umešao kovid

Međutim, u sve ove viruse umešao se i kovid, tačnije flirt varijanta omikrona, koji ima nešto blaže simptome od onih ranije, ali oni i te kako izazivaju jake bolove u mišićima, malaksalost i temperaturu.

- Zanimljivo kod ove vrste jeste to da temperatura može da traje od jednog do pet dana, ali kod onih pacijenata kod kojih traje samo jedan dan i nastaju "problemi". Oni vide da se pojavi temperatura, sami je skidaju i naprave kardinalnu grešku - priča ona.

Kako tvrdi, pacijenti se posle 7 do 10 dana jave lekaru sa nekim sekundarnim infekcijama, a doktori tek tad saznaju da su pre nekog izvesnog vremena imali simptome koji do detalja oslikavaju kovid, ali da se nisu javili lekaru.

- Objasne nam kako im je hrana bila bljutava, neukusna neka dva dana, baš sam skoro imala takav slučaj i kasnije i utvrdimo da su prvobitno imali novi soj korone - dodaje Obradovićeva.

Doktorka upozorava da su svi ovi virusi u opticaju, pogotovo zato što su se deca vratila u školske klupe i vrtiće, a stariji u kolektive, čime objašnjava i brzo širenje zaraza.

- Svi su se izmešali, a brzo se širi i to zaista jeste problem - kaže dr Biserka.

Kako prepoznati čime smo zaraženi

Sagovornica posebno upozorava na sezonu gripa koja se polako približava, a čiji su simptomi izuzetno jaki i mogu da se izmešaju sa svim gore navedenim.

- Kada govorimo o simptomima gripa za njih je karakteristična veoma jaka glavobolja sa bolovima u očnim jabučicama, kao i vrlo visoka temperatura koja ide i preko 40° - napominje ona dodajući da je veoma važno vakcinisati se na vreme.

Što se kovida tiče, njega odlikuje jaki bolovi u mišićima i jaka malaksalost, kao i odsustvo ili slabljenje čula ukusa i mirisa.

- Što se tiče stomačnih virusa kod njih su tegobe standardne, ali se treba čuvati i bakterija koje takođe vrebaju - otkriva doktorka.

Obradovićeva napominje da se doktorima javlja i veliki broj obolelih od gnojne agine, upala sinusa, koje mogu izazivati i bronhitis i upalu pluća.

- Sva ova oboljenja izazvana su bakterijama koje haraju kada padne imunitet - zaključila je ona.

Kako se zaštititi

Ukoliko osoba primeti bilo koje od navedenih simptoma izuzetno je važno javiti se lekaru koji će prvenstveno utvrditi, davanjem određenih analiza, da li je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji.

- Kada se to utvrdi onda se nastavlja lečenje, jer ako imate virus neće dobiti antibiotik, već ako imate bakteriju - objašnjava Biserka.

Ipak tokom narednih dana važno je, ističe ona, da čovek što više pažnje obrati na sebe i svoj imunitet.

- Veoma je važan unos tečnosti i vitamina. Pijace su još uvek pune raznog svežeg voća i povrća koji je najbolji izvor svih vitamina - kaže sagovornica.

U skladu sa mogućnostima preporučuje se i fizička aktivnost, ali i izbegavanje energetskih napitaka, kafe i cigareta.

- Takođe, najvažnija je pozitivna energija, jer mi biramo stres, a stres bira bolest - zaključuje doktorka.

Alo.rs/Blic

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading