Kiša u Beogradu
Foto: Alo/Alo! Dejan Briza

Miholjskom letu u Srbiji definitivno je odzvonilo!

Nakon pravog letnjeg dana usred oktobra, od danas kreće postepeno zahlađenje, kada se očekuje kiša i pad temperature za 10 stepeni.

Kiša u Beogradu

Alo! Dejan Briza

 

Kako je meteorolog Ivan Ristić rekao za Alo!, već od vikenda postepeno se menja sinoptička situacija iznad Evrope, ali i iznad naše zemlje. Drugim rečima, stiže rana jesen praćena kišom, maglom i jutarnjim temperaturama od oko nula stepeni.

- Hladan vazduh ulazi kroz bečka vrata, a oblaci koji su zahvatili Sloveniju i Hrvatsku stići će i u Srbiju. U petak će maksimalna dnevna temperatura biti oko 20 stepeni, što u odnosu na prethodni dan znači da će pasti za 10 podeoka. Dan će početi sa kišom, koja će u Beogradu padati do podneva, a padavine će najpre prestati na severu zemlje, a potom i u ostalim krajevima - rekao je Ristić za Alo!, i dodao da će slično vreme biti i za vikend. 

- Vikend će u celoj Srbiji biti svežiji, a zbog jačanja anticiklona ne bi trebalo da bude kiše. Temperature će se kretati između 15 i 20 stepeni, a jutra mogu da budu maglovita i sveža. Ovo pogotovo važi za kotline i doline reka, gde će jutarnja temperatura biti oko nule - rekao je Ristić, i objasnio da je reč o normalnim vrednostima vazduha za ovo doba godine.

Ivan Ristić

Ognjen Radošević/Alo!

 

- Stabilizacija vremena se očekuje naredne nedelje, a pod uticajem evropskog anticiklona jutra će biti  prohladna, s maksimalnom temperaturom uglavnom od 15 do 20 stepeni - rekao je Ristić.

Podsetimo, Ristić je u nedavnom intervjuu za Alo! istakao da će ova zima biti hladnija nego prethodne, ali i da ćemo u novembru imati nekoliko dana sa natprosečnom temperaturom.

 - Biće hladnije nego što je bilo poslednjih devet godina. Zanimljivo je da ćemo u novembru imati tri do četiri dana sa natprosečnim temperaturama, ali to će biti mnogo kraće nego prošle zime - rekao je on.

Todorović: U sezoni bude i 25 uragana

Meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je da pojave poput uragana „Milton“, koji je pogodio Floridu, mogu da se očekuju narednih mesec dana jer je trenutno sezona uragana, i dodao da žestina uragana zavisi od snage sunčeve aktivnosti, koja je nepredvidiva.

- Kada je sezona, obično bude negde oko 20, 25 takvih nepogoda na području južnih delova SAD, Meksičkog zaliva i dela Pacifika. Uragan „Milton“ je u slabljenju pošto je već ušao na samo kopno Floride, i to je pokazatelj da ako on pređe Floridu, pitanje je da li će ponovo da se pojača na drugoj strani Floride. Moguće je, ali to zavisi od energije koja dolazi sa sunca da ga pokrene - rekao je Todorović za Tanjug.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading