Polarna svetlost
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ove večeri, iznad nekih delova Srbije, mogla se videti retka pojava polarnih svetlosti, poznata i kao aurora polaris. Ova svetlost je bila najupečatljivija iz ruralnih područja, gde nije bilo veštačkog osvetljenja koje bi narušilo njen sjaj. Polarna svetlost, poznata i kao aurora polaris, obično je vidljiva u polarnim zonama, a na severnoj polulopti naziva se aurora borealis, dok se na južnoj polulopti naziva aurora australis.

Iako se nazivaju različito, obe aurore imaju isti poreklo, te se naučnici često pozivaju na pojavu kao "polarna aurora" ili "aurora polaris". Ime "severna zora" potiče od utiska koji se stiče pri pojavi aurore, posebno gledano iz Evrope, gde se na severnom horizontu ukazuje crvenkasta svetlost slična izlasku sunca na istoku. Polarna svetlost je povezana sa električnim i magnetnim pojavama u visokim slojevima atmosfere, a nastaje kao rezultat interakcije solarnih vetrova i magnetnog polja Zemlje.

Ova prirodna pojava je oduvek fascinirala ljude širom sveta, pa nije čudno što su mnogi iz ruralnih područja Srbije večeras imali priliku da uživaju u njenom spektaklu. S obzirom na to da su aurore retka pojava na našim geografskim širinama, ovo je sigurno bio poseban trenutak za sve srećnike koji su mogli da je vide.

Polarna svetlost je inspirisala mnoge umetnike i pesnike, a i dan danas ostaje jedna od najčarobnijih pojava prirode koju ljudi mogu videti. Nadamo se da će i ubuduće biti prilika da se ova čarolija pojavi na našem nebu i očara nas svojim plesom svetlosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading