Srpski piloti
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Na fotografiji koja je proteklih dana obišla svet je avion "Er Srbije" dok preleće nebo iznad Bejruta, nad kojim se nadvio dim od bombi koje padaju na prestonicu Libana.

U letelici srpske nacionalne avio-kompanije bili su naši državljani i članovi njihovih porodica, koji su evakuisani iz ratnog područja.

Kapetan "erbasa" Nemanja Janjatović rekao je da mu je vraćanje putnika iz Libana bio najteži trenutak u karijeri, podsetivši i na "teške" letove tokom koronavirusa i iz Tel Aviva.

Najvažnija bezbednost

Govoreći o sletanju u prestonicu Libana, Janjatović je rekao da "Er Srbija" godinama nema redovnu liniju za Bejrut.

Srpski piloti

Foto: Printscreen/RTS

 

 

- To je stari let, iskusni smo na njemu i bio nam je poznat aerodrom. Operateri smo visokosofisticiranih mašina, procedure u našem poslu su složene i ne možemo da se oslanjamo na to da li poznajemo aerodrom ili ne - ukazuje Janjatović.

Na pitanje kako se osećala posada, Janjatović kaže da su fokusirani pre svega na bezbednost aviona, posade i putnika.

- Reagujemo promptno na osnovu informacija koje dobijamo u realnom vremenu - navodi kapetan Erbasa.

Organizacija i osećaji

Goran Nižić za RTS kaže da putnici tokom leta nisu bili uplašeni, jer "Er Srbija" gaji "domaćinski odnos".

- Pri ulasku u avion, da niste znali da je repatrijacioni, let bi delovao bi normalno uz opuštenu atmosferi i rečima da su jedva čekali da nas vide i čuju srpski jezik - kaže Nižić.

Prema njegovim rečima, posle sletanja u Surčin prvo su videli kolege, te se javili porodicama, koje su već znale da se avion bezbedno vratio.

- Fotografija koja je obišla svet bila je upečatljiva, deluje i pozitivno i zastrašujuće. Ponosni smo na fotografiju, kompaniju i taj trenutak - priča Nižić.

Napominje da je priprema leta, koji treba da se organizuje u kratkom vremenskom roku u najveće krizno područje, sveobuhvatna.

- U organizaciji leta uključeni su razni timovi Vlade, Direktorat civilnog vazduholovstva i diplomatsko-konzularna predstavništva širom sveta. To je zadatak koji je stavljen pred kompaniju da se izvede u što kraćem periodu - objašnjava Nižić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading