promo
Foto: Promo/Promo

 ​Sa Ministarstvom industrije i tehnologije Republike Turske već je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama, pa je primena tog sporazuma bila jedna od ključnih tema razgovora.

​„Sa ministrom Mehmetom Fatihom Kadžirom smo vodile živ razgovor, pre svega vezan za inovacioni i startap ekosistem. S obzirom na to da su i Turska i Srbija zemlje vrlo intenzivnog rasta broja startapa, ali i da su prepoznale vrlo slične oblasti kao polja koja su izuzetno važna za dalji razvoj naših ekonomija, dogovoreno je da intenzivnije povežemo pre svega naše startape“, rekla je ministarka dr Jelena Begović.

promo

Promo

 

​Tokom sastanka, posebno je pohvaljena inicijativa Vlade Republike Srbije da uloži u projekat izgradnje BIO4 Kampusa i posebno je prepoznata potreba za razvojem centara sličnih ovom u koji naša država ulaže.

promo

Promo

 

„Takođe, pričali smo o BIO4 Kampusu i potencijalnim mogućnostima ulaganja turskih biofarmaceutskih kompanija u proizvodnju i razvoj u Srbiji. Ministar Mehmet Fatih Kadžir je zainteresovan i da pošalje ekspertski tim u Srbiju kako bi se bliže upoznali sa digitalizacijom poljoprivrede koju su razvili naši istraživači i inženjeri u institutima uključujući Institut Biosens“, istakla je ministarka dr Begović.

Tokom sastanka, ministri su govorili i o električnim vozilima, razvoju veštačke inteligencije i biotehnologiji kao o važnim oblastima u koje treba dalje ulagati kako bi išlo u korak sa svetskim trendovima kada su u pitanju ove oblasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading