promo
Foto: Promo/Manastir Tumane

Desetogodišnjica obretenja moštiju Svetog Jakova Tumanskog održaće se u nedelju 20.10.2024. godine u manastiru Tumane.

U 8.30 časova biće služena arhijerejska liturgija, nakon koje će mošti Svetog Jakova biti litijski prenete kroz narod Božiji.

20. oktobra navršava se 10 godina obretenja, otkrivanja moštiju Svetog Jakova Tumanskog Čudotvorca, svetitelja naših dana. To će biti Saborni liturgijski dan, biće služena Sveta arhijerejska liturgija, sa početkom u 8.30 časova, služiće 10-tak arhijereja naše i drugih pomesnih crkava uz prisustvo brojnih monaha i sveštenika, i hiljada vernih ljudi, jer zaista su se iz čitavog regiona, pa i sveta, ljudi najavili da prisustvuju događaju. Nakon Svete liturgije, mošti Svetog Jakova će litijski biti pronete kroz narod božiji, da bi sve prisutne blagoslovili - rekao je iguman Dimitrije.

Dokumentarni film "Sveti Jakov Tumanski"

U manastiru Tumane prikazan je i dokumentarni film "Sveti Jakov Tumanski", reditelja Boška Milovanovića, koji prikazuje ključne momente života Svetog Jakova Arsovića.

Radoje Arsović rođen je 1894. godine u selu Kušići nadomak Ivanjice. Nakon obrazovanja u Srbiji, u Francuskoj je uspešno završio studije i stekao dva doktorata iz filozofije na Sorboni, a iz prava u Mompeljeu. 1929. godine bio je imenovan za ambasadora Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj. Tridesetih godina prošlog veka kada je upoznao Sv. vladiku Nikolaja i bogomoljački pokret, napustio je diplomatsku službu i posvetio se monaškom podvigu. Bio je neumoran podvižnik i misionar. Kao ispovednik vere postradao je 1946. godine. Sahranjen je u manastiru Tumanu.

U decembru 2014. godine sa blagoslovom vladike braničevskog Ignjatija, otvoren je njegov grob i njegove mošti su se pokazale celima i netruležnima. Od 2017. godine Srpska pravoslavna crkva ga proslavlja kao svetitelja pod imenom prepodobni Jakov Novi Tumanski.

Nakon obretenja njegovih svetih moštiju mnogi su se iscelilili u manastiru Tumane upravo u molitvama prizivajući ovog ugodnika Božijeg.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading