Manastir Tumane
Foto: Tanjug/Tanjug

Iguman Manastira Tumane otac Dimitrije Plećević najavio je da će u nedelju, 20. oktobra biti obeležena desetogodišnjica otkrivanja (obretenja) moštiju Svetog Jakova, kada će mošti sveca nakon liturgije u tom manastiru biti litijski prenete kroz narod.

Arhimandrit Plećević je rekao da se ove godine navršava 10 godina od otkrivanja moštiju Svetog Jakova Tumanskog.

- U Manastiru Tumanu, u 08.30 sati biće služena sveta arhijerejska liturgija kada će mošti svetitelja biti litijski pronete kroz verni narod, čime će svetitelj blagosloviti sve prisutne - rekao je otac Dimitrije. Povodom ovog događaja, u manastiru je u četvrtak prikazan i dokumentarni film „Sveti Jakov Tumanski“ reditelja Boška Milovanovića, koji je istakao ključne momente iz života ovog sveca.

Sveti Jakov, odnosno Radoje Arsović, rođen je 1894. u selu Kušići nadomak Ivanjice. Nakon obrazovanja u Srbiji, u Francuskoj je uspešno završio studije i stekao dva doktorata iz filozofije na Sorboni, a iz prava u Monpeljeu. Takođe, 1929. bio je imenovan za ambasadora Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj. Tridesetih godina prošlog veka, kada je upoznao vladiku Nikolaja i bogomoljački pokret, napustio je diplomatsku službu i posvetio se monaškom podvigu. U decembru 2014. sa blagoslovom vladike braničevskog Ignjatija, otvoren je njegov grob i mošti su bile cele i netruležne. Srpska pravoslavna crkva od 2017. ga proslavlja kao svetitelja pod imenom prepodobni Jakov Novi Tumanski.

Preminuo je 1946. godine i sahranjen je u manastiru Tumane.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading