Uragan Milton
Foto: AP/Foto:AP

"Florida bukvalno izgleda kao posle rata. To za naš narod nije prepreka, to smo videli i osetili. A jeste strašno, ima i žrtava. Vetar je odneo dva stuba sa crkve Svetog Save, sredićemo, ovo nije njeno prvo stradanje. Čudno je, Amerikanci se pitaju otkud toliko uragana, a pre svega, da li će naplatiti štetu. Najgore je što dolazi još jedan."

Ovo za Sputnjik kaže otac Saša Đurđević, sveštenik u crkvi Svetog Save u Nort Portu na Floridi.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

- Mi smo i dobro prošli, bilo je čak 78 tornada. Jedan je odneo živote u Inglvudu, u našoj parohiji, u Fort Majersu i drugim mestima. Da nije stala kiša, bio bi veliki potop i velika plima, kao što je bilo pre desetak dana sa "Helenom" - kaže on. 

Uragan "Milton" je protutnjao. Iza sebe je ostavio 16 mrtvih, zbog njega je evakuisano čak milion ljudi, a tri miliona je bilo bez struje. Mnogi su još uvek u mraku.

Otac Saša kaže da i u njegov kraj struja još nije stigla, nema je u kući, ali ni u crkvi. Srećom, obezbedili su agregat, pa se narod danas okupio na liturgiji.

U crkvi je bio i tokom udara uragana, sa još dva parohijanina, tu su bili relativno bezbedni.

Uragan Milton

Foto:AP

 

 

- Brinuo sam da mi ne padne drvo na kuću, u prošlom uraganu je "krenulo". Tornado može da počupa drveće, a najveći je problem kratko korenje. Floridski hrastovi su ogromni, ali voda i kovitlaci vetra ga oslobađaju, jer korenje ne ide mnogo duboko. To je razlog tolikog padanja drveća - objašnjava on.

I u SAD narod pravi zalihe

Florida, kaže izgleda kao posle ratnog stanja, kao posle velike bitke. Ljudi idu jedni do drugih i pomažu da se šteta koliko toliko sanira.

Tako i njegovi parohijani obilaze jedni druge. I on je juče ceo dan pomagao, mnogi su otišli na sever ili u Majami i sada se vraćaju. Imaju šta da vide.

- Obišli smo na desetine tih ljudi, kuća, neke su još uvek sa drvećem na krovu. Polomilo je krovove, nanelo veliku štetu. Nisu sve slike kataklizmične, ali ima i takvih u nekim delovima parohije - rekao je otac Saša. 

Stigao je juče da pomogne i fudbalskom klubu u kome je trener da se sve vrati na svoje mesto.

- Uragan je nosio golove za veliki fudbal po trista metara, tolika je bila snaga "Miltona" - kaže nekadašnji profesionalni fudbaler.

U njegovoj parohiji živi nekoliko hiljada, ali je daleko veća populacija Srba u drugoj regiji oko crkve Svetog Save i Svetog Georgija u Sent Petersburgu i crkve Svetog Georgija u Klirvoteru.

Te oblasti su jako pogođene. Narod je i dalje pod velikim adrenalinom, posebno zato što je u narednih nedelju dana najavljeno novo nevreme.

(Sputnik)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading