košava
Foto: Alo/Dejan Briza

Meteorolog Ivan Ristić je za Alo! otkrio da nas očekuju jaki udari hladne košave od ove nedelje, kao i naglo zahlađenje krajem meseca na koje se građani moraju pripremiti.

- Hladni talas stiže već ovog četvrtka, tad nas očekuju hladni i jaki udari košave. Sve će to eskalirati ove subote, kad će temperatura drastično da padne. Najveći šok za organizam će biti ovih dana, kada sunce zađe, tačnije predveče, kada će košava biti najjača. Građani treba slojevito da se oblače i da se dobro utople zato što će ova vremenska oscilacija biti pravi šok za organizam. Jaki udari vetra će nositi sve pred sobom, tako da ne preporučujem da se bude na otvorenom nakon zalaska sunca. Najkritičnije će biti na teritoriji Vojvodine, gde je sve ravno i gde nema brda koja mogu ublažiti udare košave - upozorava meteorolog Ivan Ristić.

KAD ZAĐE SUNCE, SVI U KUĆU Meteorolog Ristić najavio jake udare vetra i snega

Foto ALO!

 

Najtrusnija područja brdoviti krajevi centralne Srbije

U roku od 48 sati Vranje je bilo na udaru sedam zemljotresa koji nisu prelazili jačinu od sedam Rihtera. Kako je meteorolog Ivan Ristić za Alo! otkrio, centralna Srbija je najpodložnija potresima, posebno na proleće i u jesen.

- Najtrusnija područja s Srbiji su brdoviti krajevi centralne Srbije, posebno krug oko Kopaonika. Srećom, tu zemljotresi ne prelaze četiri Rihtera, što u prevodu znači da ne može doći do nikakvih oštećenja. Kad potresi pređu šest Rihtera, onda treba da se zabrinemo. U našoj istoriji imamo malo primera razornih zemljotresa poput onog čiji je epicentar bio u Lazarevcu. Potres se osetio u Beogradu, kada je Tašmajdan pukao na dva dela. Tog 24. marta 1922. počinjalo je proleće. Baš na tom primeru vidimo ciklično ponavljanje zemljotresa koji su na našoj teritoriji najzastupljeniji na proleće i u jesen. Imamo i primer Kraljeva, koje je 2010. godine pogodio jači zemljotres, koji je uzeo dva života i izazvao veliku materijalnu štetu - rekao je meteorolog Ivan Ristić.

On navodi da polako ulazimo sve dublje u jesen, kao i da nas snežne padavine očekuju već početkom novembra, gde temperature neće prelaziti 15 stepeni.

Košava

Alo! Dejan Briza

 

- Polako ćemo imati osetan pad temperature. Ciklon iznad Mediterana će usloviti veliku količinu padavina na Balkanu. Na planinama iznad 1.500 metara se očekuje visok snežni pokrivač propraćen sa jakim udarima vetra. Temperatura početkom novembra će se kretati između 10 i 15 stepeni Celzijusovih. Što se tiče ostalih seizmoloških aktivnosti, kako polako dolazi zima, Srbija više neće biti na meti zemljotresa. Ali uvek treba ostati obazriv i pratiti seizmološke aktivnosti – zaključuje meteorolog Ristić.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading