Batut
Foto: Tanjug/TANJUG/ RADE PRELIC

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Institut, kroz različite istorijske procese, oblikovan da bude ključna javnozdravstvena institucija u Srbiji.

- Kompleksne istorijske okolnosti koje su obeležile vek postojanja Instituta doprinele su njegovom rastu i značaju. Od samog početka, Institutu su brojni složeni događaji omogućili da postane čvrst temelj svih javnozdravstvenih ustanova u zemlji - naglasio je Lončar.

Batut

TANJUG/ RADE PRELIC

 

On je čestitao svima prisutnima, ističući da se "Batut" nakon 100 godina rada svakodnevno potvrđuje kao važna institucija u očuvanju javnog zdravlja, posebno u vremenima izazova. Lončar je naglasio da je osnovna ideja Instituta stvaranje društva u kojem je zdravlje najveća vrednost i pravo svakog građanina, te da se kontinuirano fokusira na prevenciju bolesti i promociju zdravih navika.

Batut

TANJUG/ RADE PRELIC

 

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović uručila je ministru Lončaru priznanje za podršku u radu Instituta, a istovremeno je priznanje za doprinos u unapređenju javnog zdravlja uručila i predsedniku države Aleksandru Vučiću, koje je preuzela njegova savetnica Verica Lazić.

Jovanović je istakla da bi mnogi izazovi sa kojima se "Batut" suočava bili teži bez podrške Vlade Srbije. "Želimo da izrazimo zahvalnost za kontinuiranu podršku i ulaganje u javno zdravlje. Veliku zahvalnost dugujemo i ministru Lončaru na viziji i strateškoj podršci koja je omogućila modernizaciju Instituta", dodala je Jovanović.

Ona je naglasila da misija "Batuta" uključuje i praćenje nezaraznih bolesti i prevenciju, ne samo reagovanje u vanrednim situacijama. 

- Kao Institut učestvujemo u kreiranju zdravstvene politike Republike Srbije, što je bila praksa pre sto godina i nastaviće da bude ubuduće - rekla je.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano najavio je buduću saradnju s Institutom, posebno u oblasti korišćenja veštačke inteligencije i rešavanja klimatskih promena, kao i smanjenja broja pušača.

- Tokom pandemije COVID-19, bilo je ključno informisati građane i koristiti naučne pristupe za očuvanje zdravlja - istakao je Skano.

Povodom jubileja, "Batut" je domaćin dvodnevnog međunarodnog kongresa "Javno zdravlje - dostignuća i izazovi". U čast ovog značajnog datuma, vršilac dužnosti Pošte Srbije Zoran Anđelković predstavio je prigodnu poštansku markicu.

Institut za javno zdravlje, čije je formiranje započelo posle Prvog svetskog rata, evoluirao je kroz različite faze, a od 1979. nosi ime dr Milana Jovanovića Batuta, istaknutog pionira javnog zdravlja u Srbiji.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading