U BEOGRADU PANIKA ZBOG NEPREKIDNOG KAŠLJA! Može da traje nedeljama i nije NAIVNO!
Foto: Shutterstock


U poslednjim danima, Beograđani se suočavaju sa sve većim zdravstvenim problemom u vidu povećanog broja respiratornih tegoba, što je dovelo do preopterećenja telefonskih linija domova zdravlja. Pored pacijenata sa hipertenzijom, značajan porast poziva beleže i oni koji se bore sa hroničnim oboljenjima, ističu iz pojedinih zdravstvenih ustanova.

Kašalj kao glavni razlog za pozivanje Hitne pomoći

Kašalj se ističe kao jedan od glavnih razloga za pozivanje Hitne pomoći u poslednjih nekoliko nedelja, ali su i učestale druge zdravstvene tegobe među građanima. Kako javljaju iz zdravstvenih ustanova, zabeležen je ispodprosečan broj od 1.420 poziva, ali je i dalje hipertenzija dominantan simptom među pacijentima.

Respiratorne infekcije i upozorenje građanima

Veliki broj pacijenata se bori sa virusnim i respiratornim infekcijama, pri čemu kašalj može potrajati i do nekoliko nedelja. Stoga, apeluje se na sve građane da ozbiljno shvate ove simptome i obrate pažnju na njihovo trajanje. Ukoliko kašalj traje duže od tri nedelje, a rendgenski snimak je dobar, to može biti znak da je respiratorni sistem povređen od strane infekcije i da mu je potrebno vreme za oporavak.


Telefoni medicinskih ustanova su zatrpani pozivima, što ukazuje na hitnost situacije i potrebu za dodatnim angažovanjem zdravstvenih radnika kako bi se pružila adekvatna nega pacijentima. Iako većina slučajeva kašlja može biti posledica respiratornih infekcija koje zahtevaju vreme za oporavak, postoje i ozbiljni slučajevi koje ne treba ignorisati.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading