Ivan Ristić
Foto: Alo/Ilustracija

Domaći meteorolog Ivan Ristić objavio je novo vremensko upozorenje za šdručje Evrope: nova faza lošeg vremena stiže u Italiju.

- Prvi Medicane (mediteranski uragan) ove sezone mogao bi da se formira u narednih nekoliko dana sa direktnim posledicama na mnoge naše krajeve.

Među različitim efektima promenljive klime nalazimo i veću učestalost ciklona sa tropskim karakteristikama u našim morima koji se nazivaju Medicane (od spoja reči MEDIterranean hurriCANE ili mediteranski uragan) - kaže Ristić.

U stvari, ako su se nekada ovi događaji dešavali jednom u 10 godina, sada beležimo 2 ili 3 svake godine. Zahvaljujući infiltracijama hladnog i nestabilnog vazduha koji stižu u narednih nekoliko dana i prateći kontraste sa prilično blagom morskom površinom, formiraće se posebno nasilna ciklonalna struktura koja će između subote 19. i nedelje 20. oktobra poprimiti karakteristike Medicane.

Kao što vidimo na donjoj mapi, Medicane, označen slovom "B", svoju ishranu crpi iz toplih voda Mediterana.

Meteo mapa

IL Meteo

 

Suštinska karakteristika ove vrste fenomena je „toplo jezgro“ (tehnički termin), posebno prisutno u nižim slojevima (850 hPa, približno 1450 metara), sa temperaturama preko +2°C +3°C (ako ne i više) nego okolno okruženje, objašnja va Ristić.

Medicane uspeva da oslobodi ogromnu snagu tokom svog putovanja koja se često pretvara u intenzivnu konvektivnu aktivnost u centru, gde se mogu sakriti posebno nasilni olujni sistemi, i u veoma jake i turbulentne vetrove sa udarima od preko 120 km/h, često u obliku od oluje.

Potencijalno veoma opasna situacija. Konkretno, tokom vikenda, prema najnovijim informacijama Evropskog centra, postoji rizik od ekstremnih vremenskih nepogoda kao što su oluje i u najuobičajenijim slučajevima takozvane „naglične poplave“ koje obično pogađaju uska područja teritoriju, izbacivanje velikih količina vode.

U stvari, do preko 300 mm kiše moglo bi da padne lokalno u vrlo kratkom vremenu, odnosno ekvivalent padavinama koji se očekuju za više od 2 meseca, kao što možemo videti na mapi ispod.

Meteo mapa

IL Meteo

 

Najrizičnije oblasti biće: Pijemont, Lombardija, Ligurija, a zatim i Lacio i Kalabrija. U narednih nekoliko dana obaveštavaćemo vas o ovom značajnom pogoršanju vremena; putanja ciklona bi zapravo mogla da pretrpi varijacije i da utiče na druge regione sa obilnim padavinama i olujnim vetrovima.

Što se tiče Srbije, Ristić progonzira bez kiše u narednom periodu, ali sa olujnom hladnom košavom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading